Viteza luminii in vid ar putea varia

abstract-speed-of-lightEste cea mai importanta constanta din universul cunoscut, dar un nou studiu a aratat ca lumina nu are viteza constanta in vid.

Un nou experiment efectuat de fizicieni optici de la Universitatea din Glasgow din Scotia a aratat ca pulsatiile luminoase pot fi incetinite manipuland structura lor spatiala.

Rezultatele studiului au fost postate pe internet inainte de a fi publicate in revista Science si sugereaza ca viteza luminii, asa cum o stim noi, ar trebui considerata drept o limita maxima nu o constanta aplicata tuturor formelor de lumina existente in spatiu.

Miles Padgett a declarat ca incetinirea nu este mare, in cazul experimentului fiind de doar 0.001%, dar numai existenta ei contrazice ceea ce stiam despre viteza luminii. Viteza luminii, asa cum o stim noi este de 299.792,458 km pe secunda.

Citeste si  Steve - Un nou fenomen astronomic

Ei au studiat fiecare foton si au comparat doi identici, doar ca unuia i-au alterat structura. Un foton a fost trimis printr-o fibra spre detector, in timp ce celalalt a fost transmis printr-o masca. Aceasta a alterat structura inainte ca fotonul sa ajunga la detector. Fotonii nu au ajuns la capat in acelasi timp. Modificand masca, modifici si intarzierea.

[sursa]