Cauzele craterelor siberiene

inside best aerial viewCercetatorii au crezut intotdeauna ca apogeul incalzirii globale se va afla undeva in pustiu, la mare distanta de orice prezenta umana. Acesta se afla in zonele nordului arid, unde copiii imbujorati poarta blana, unde soarele abia rasare iarna si unde temperaturile scad pana sub -20 de grade celsius. Un astfel de loc este Peninsula Yamal din Siberia, nume care inseamna „capatul lumii”, o zona pustie unde traieste un grup intitulat nenet.

Pana acum am aflat cu totii de craterul de acolo. Este unul care a aparut subit, cu un diametru de 30 metri. A fost descris ca fiind gigantic, misterios, curios. Oamenii de stiinta au fost socati. Localnicii au fost uimiti. Unii cred ca extraterestrii sunt de vina, altii spun ca au vazut flashuri luminoase si corpuri celeste.

Exista o teorie in privinta aparitiei craterului din imagine si nu e o veste buna. Ar putea fi gaz metan, eliberat de solul inghetat, ce acum se dezmorteste. Conform unui articol din Nature, aerul de pe fundul craterului contine concentratii neobisnuit de ridicate de metan, pana la 9.6%, in teste efectuate acolo pe 16 iulie, spune Andrei Pkekhanov, un arheolog de la Centrul de Studii Arctice din Salekhard, Rusia. Acesta spune ca in mod normal, concentratia ar trebui sa fie de 0.000179%.

Citeste si  Planctonul bioluminiscent, un semn al incalzirii globale

Savantii cred ca eliberarea metanului ar fi cauzata de verile foarte calde din Yamal din 2012 si 2013. Cu cat crestea temperatura, cu atat se dezmortea permafrostul, eliberand metanul prins acolo.

[sursa]