Cel mai rece oras din Lume

Temperaturile au scazut destul de mult, iar azi-noapte, la Bucuresti, am avut parte de o ploaie de gheata. Exista locuri cu adevarat reci, in care oamenii se incapataneaza sa traiasca. Un asemenea loc este Oymyakon din Rusia, unde temperatura poate cobori si pana la -39 de grade, in luna noiembrie.

Jurnalistul si fotograful Amos Chapple s-a aventurat acolo pentru cateva imagini ce ne ingheata sangele in vene.

Welcome-to-The-Coldest-Place-Inhabited-By-Humans-on-Earth..

In mod normal, temperatura incepe sa scada spre finalul lunii septembrie, undeva sub 0 grade si continua sa scada pana spre -50 de grade. In luna mai, acestea revin la valori peste 0. Singurele luni in care nu scad sub -10 grade sunt iunie si iulie, dar asta nu inseamna ca lunile de vara sunt neaparat calde.

Welcome-to-The-Coldest-Place-Inhabited-By-Humans-on-Earth1

Cea mai scazuta temperatura inregistrata vreodata in Oymyakon a fost pe 6 februarie 1933, cand termometrele au aratat -67 de grade Celsius. Singura zona de pe Terra locuita de oameni care a ajuns la performanta aceasta este Verkhoyanks.

Citeste si  Un fermier a creat, din greseala, o oaza in mijlocul desertului Nevada

Welcome-to-The-Coldest-Place-Inhabited-By-Humans-on-Earth

Oymyakon este alimentat in mare parte de o centrala pe carbune. Orasul a fost numit dupa raul Oymyakon, cuvant derivat din heyum, care ar insemna „lac inghetat”.

Welcome-to-The-Coldest-Place-Inhabited-By-Humans-on-Eart

Amos Chapple a spus ca a fotografiat foarte greu locuitorii orasului fpentru ca sunt foarte greu de gasit. Pentru a supravietui, sunt retincenti in a iesi din case.

Welcome-to-The-Coldest-Place-Inhabited-By-Humans-on-Earth2 Welcome-to-The-Coldest-Place-Inhabited-By-Humans-on-Earth1 Summer-shoes-wait-out-the-winter-in-a-shed-in-the-suburbs.-Welcome-to-The-Coldest-Place-Inhabited-By-Humans-on-Earth Oymyakon-has-only-one-shop-providing-supplies-for-the-isolated-community.-Welcome-to-The-Coldest-Place-Inhabited-By-Humans-on-Earth Farmer_Nikolai_Petrovich_closes_the_door_to_his_cows_heavily_insulated_stable_after_putting_the_flock_to_bed_for_the_night._Welcome_to_The_Coldest_Place_Inhabited_By_Humans_on_Earth A-woman-walks-over-an-ice-encrusted-bridge-in-Yakutsk.-Oymyakon-lies-a-two-day-drive-from-the-city-of-Yakutsk-the-regional-capital-Welcome-to-The-Coldest-Place-Inhabited-By-Humans-on-Earth A-statue-of-Ivan-Kraft-one-of-the-first-governors-of-Yakutia-stands-caked-in-frost-most-of-the-year.-Welcome-to-The-Coldest-Place-Inhabited-By-Humans-on-Earth A-local-woman-holds-an-arctic-hare-on-sale-along-with-her-stock-of-frozen-fish-in-the-central-market-of-Yakutsk.-Welcome-to-The-Coldest-Place-Inhabited-By-Humans-on-Earth A-house-is-encrusted-in-frost-in-the-city-center.-Welcome-to-The-Coldest-Place-Inhabited-By-Humans-on-Earth A-guard-dog-becomes-frosty-nosed-in-the-suburbs.-Welcome-to-The-Coldest-Place-Inhabited-By-Humans-on-Earth

Din cauza inghetului, nu se prea pot face lucrari de infrastructura, de aceea vei gasi imagini familiare, cum ar fi wc-ul in curte.

[sursa]