Ce-ar pati o nava ce ar trece printr-o gaura neagra

gaura neagraUn obiect fizic, precum o persoana sau o nava, ar putea trece printr-o gaura de vierme din centrul unei gauri negre si chiar ar putea ajunge intr-un alt univers pe cealalta parte, cred fizicienii.

In ceea ce pare a fi un sequel al Interstellar, fizicienii au apelat la un model computerizat pentru a afla ce s-ar intampla cu un scaun, un om de stiinta si o nava spatiala, daca fiecare ar ajunge in interiorul unei gauri de vierme sferice dintr-o gaura neagra.

„Ceea ce am facut a fost sa privim altfel intrebarea fundamentala ce planeaza asupra relatiei dintre gravitatie si structura spatiului-timp. Am pus o intrebare care are baza in relativitatea generala, dar despre care nu stim daca ar functiona in restul teoriei” – Diego Rubiera-Garcia, Universitatea din Lisabona

Conform Teoriei Relativitatii Generale a lui Einstein, in centrul unei gauri negre exista o singularitate, un punct in care fortele gravitationale sunt cele mai intense si unde timpul si spatiul inceteaza sa mai existe. Daca un obiect s-ar apropia de orizontul evenimentelor, ar fi zdrobit intr-o directie si alungit in cealalta, din cauza fortelor gravitationale. Daca obiectul ar ramane cumva neafectat indeajuns de mult timp, cat sa ajunga pana in centrul gaurii negre, ar fi spaghettificat.

Citeste si  "Ploaie" intr-o gaura neagra

Oamenii de stiinta jongleaza cu posibilitatea existentei unei singularitati in centrul unei gauri negre de foarte mult timp pentru ca, pana la confirmare, aproape orice se poate intampla in teorie.

La inceputul acestui an, fizicienii de la Universitatea Cambridge din UK s-au contrazis asupra ideii necesitatii existentei gaurii de vierme intr-o gaura neagra. Ei sugereaza ca intr-un univers cu 5 sau mai multe dimensiuni, o singularitate ar putea exista separat de o gaura neagra. Bine, asta ar insemna ca Einstein sa se insele amarnic. Daca singularitatile ar exista astfel, teoria relativitatii generale se… strica.

Nu ar fi exclus ca Einstein sa se insele. Stephen Hawking s-a luptat decenii la rand cu teoria lui ce se loveste de mecanica cuantica in subiectul gaurilor negre – paradoxul informatiei.

Oamenii acestia spun ca, daca scoti singularitatea dintr-o gaura neagra, ce ar avea in centru o gaura de vierme, te-ai alege cu o gaura de vierme finita.

[sursa]