Ce s-ar intampla daca nu ai mai dormi deloc?

somnAdultii care dorm intre 6 si 8 ore pe noapte traiesc mai mult. Daca dormi mai mult, risti probleme cardiovasculare si diabet. Daca nu dormi destul, risti probleme cardiovasculare, obezitate, depresie si leziuni cerebrale.

Dar daca nu ai mai dormi deloc din acest moment?

Dupa prima noapte nedormita, sistemul mezo-limbic este stimulat iar dopamina o ia razna, ceea ce ti-ar da un boost de energie, motivatie si chiar libidou, dar, in paralel, inchide zone care se ocupa de planificare si evaluarea deciziilor, ducand spre comportament impulsiv. Dupa ce se instaleaza epuizarea, incetinesc timpii de reactie si scad functiile de perceptie si cognitive. Dupa 1-2 zile fara somn, organismul nu mai poate metaboliza glucoza, iar sistemul imunitar se opreste. Dupa 3 zile nedormite, pot aparea halucinatii.

Citeste si  Competitie: 300.000 de euro ofera statul roman pentru cercetarea bolilor neurodegenerative

Unele studii au facut legatura intre privarea de somn si perceptia fizica asupra sinelui. Pana acum, cea mai lunga perioada lipsita de somn documentata stiintific este de 11 zile. Desi subiectii au suferit in timpul experimentului, nu s-au ales cu probleme pe termen lung.

Soarecii de laborator mor daca perioada lipsita de somn e de 2 saptamani.

[sursa]