Astronautii de pe ISS evacuati din modulele americane din cauza unei posibile scurgeri de amoniac

ISSZiua de ieri nu a fost una fara incidente la bordul Statiei Spatiale Internationale. Astronautii au fost evacuati din modulele americane din cauza unei suspiciuni in privinta unei scurgeri de amoniac de la sistemul de racire.

Desi informatia initiala vorbea despre o scurgere, NASA a transmis apoi ca poate fi vorba despre o alarma falsa cauzata de un senzor.

BBC News a transmis ca echipa era treaza de putin timp inainte ca alarma sa sune. Membrii echipajului erau ocupati cu descarcarea cargoului adus de misiunea SpaceX, lansata vineri. Vorbim despre cadouri de Craciun, experimente stiintifice si cumparaturi necesare dupa explozia rachetei Antares de anul trecut, care a distrus toata incarcatura. Capsula va ramane atasata de Statia Spatiala, nefiind necesara o evacuare.

NASA a transmis ca nici un membru al echipajului nu a fost pus in pericol si ca situatia este sub control. Cei 6 astronauti vor ramane ca masura de precautie in modulele rusesti pana cand situatia va fi stabilizata, iar sectorul american sigilat.

Citeste si  O nouă cameră video HD instalată în exteriorul ISS

Purtatorul de cuvant al NASA, Bob Jacobs, a declarat ca alarma a sunat cand a crescut presiunea din sistemul de recirculare a apei, urmata apoi de o crestere a presiunii din cabina. Desi nu a insemnat ca exista o scurgere de amoniac, NASA a activat scenariul cel mai pesimist si a izolat echipajul de zona afectata.

Conform Russia Today, in afara sectorului american, atmosfera este stabila in Statia Spatiala iar nivelul poluantilor se afla la niveluri acceptabile.

[sursa]