Ce s-ar intampla daca Terra si-ar opri rotatia

terraEcuatorul se deplaseaza cu viteza de 465 m/sec, iar viteza scade spre poli. Cand sarim, ne invartim cu Pamantul din cauza sau datorita inertiei. Daca totusi planeta s-ar opri, ar fi catastrofal caci, daca s-ar intampla subit, totul ar lua-o razna. Tot ce este solid deasupra scoartei terestre si-ar continua deplasarea cu vreo 1700 km/ora. Nu ar exista pericolul sa zburam in spatiu pentru ca viteza necesara iesirii din atractia gravitationala este de 24.800 km/ora.

Pentru ca masa de aer de deasupra ar incetini mai greu, cei aflati in avioane ar suferi mai putin, daca ar ocoli furtunile devastatoare ce s-ar isca intr-un asemenea scenariu. Cel mai usor ar fi pentru astronautii de pe Statia Spatiala, dar nici acestia nu ar duce-o prea bine mult timp pentru ca nu au unde sa se intoarca si nici cine sa le mai duca provizii. Toata planeta ar arata precum un cartier devastat de tornade F5.

Citeste si  Terra ar putea fi inconjurata de filamente de materie intunecata

Cei aflati la Polurile planetei ar scapa aproape nevatamati pana cand curentii de aer vor matura intreaga planeta, cu foarta unor bombe nucleare, ridicandu-se pana in stratosfera. Frecarea aerului cu mediul inconjurator va duce la incendii uriase si eroziuni catastrofale.

Soarele ar ramane intr-un singur punct, iar o zi nu ar mai avea 24 de ore ci… 4380, adica 6 luni. De asemenea, campul magnetic s-ar opri si am fi bombardati de radiatia solara. Oceanele vor invada uscatul cu tsunamiuri de kilometri inaltime, dupa care se vor retrage spre poli pentru ca acolo gravitatia este mai puternica.

[sursa]