Emisii de metan si molecule organice active pe Marte, descoperite de roverul Curiosity

metan pe marteRoverul Curiosity a detectat fluctuatii in concentratia de metan a atmosferei planetei Marte, ceea ce poate indica existenta unor forme de viata pe planeta rosie, a anuntat marti Agentia Spatiala Americana NASA. Alte molecule organice au fost descoperite intr-o mostra de roca sfaramata analizata de Curiosity.

Pe Terra, gazul provine in special de la organisme vii, mai exact in proportie de 95%.

Variatiile in concentratia de metan indica o sursa specifica, explica Sushsil Atreya, membru in echipa de cercetare Curiosity de la Universitatea din Michigan. Sursa poate fi deopotriva biologica – precum o bacterie -, sau geologica, cum ar fi o interactiune intre apa si roci.

Informatiile care au dus la aceste rezultate au fost colectate timp de 20 de luni de robotul Curiosity in craterul Gale, unde se afla din august 2012. Roverul a „adulmecat” emanatiile de metan din atmosfera, descoperind ca intr-un moment distinct – finalul anului 2013 – inceputul lui 2014 -, patru masuratori au indicat valori de zece ori mai mari decat emisiile din restul perioadei analizate.

Metanul s-ar produce asadar ocazional (sau scapa din sol) in apropiere de craterul Gale, dispersandu-se rapid odata ce aceste surse se reduc.

Harta concentratiilor de metan in primul an martian de observatii

FOTO: Harta concentratiilor de metan in primul an martian de observatii

Practic, nivelurile de metan din crater cunosc varfuri de zece ori mai ridicate de-a lungul a doar 60 de zile martiene. Pe Terra, gazul are o durata de existenta de circa 300 de ani. Cercetari mai vechi indicau deja ca limita superioară a prezenței metanului nu ar depasi un an in atmosfera martiana.

Citeste si  VIDEO: Apa fierbinte ingheata mai repede decat cea rece?

cumberlandPe de alta parte, Curiosity a mai detectat alte cateva molecule organice diferite in praful provenit dintr-o roca denumita Cumberland (foto stanga). Este o premiera, arata specialistii NASA, care au doua ipoteze privind sursa lor: fie descompunerea solului sub efectul luminii soarelui, fie materiale organice transportate de meteoriti (foto jos).
geologic
Moleculele organice, care contin carbon si hidrogen, stau la originea vietii, insa pot exista si in absenta acesteia, se precizeaza in comunicatele Agentiei Spatiale Americane. De aceea nu se poate stabili precis daca aici au trait organisme vii. Totusi, ultimele descoperiri facute in atmosfera si in sol indica o planeta Marte cu potentiale conditii favorabile vietii in trecut si activa chimic in prezent.

Trebuie precizat ca in mostrele analizate din sol au fost detectate si molecule organice aduse de pe Terra de insusi roverul Curiosity. Identificarea celorlalte molecule organice, pe de alta parte, este ingreunata de prezenta percloratilor din solul si rocile martiene. Analizate in mini-laboratorul SAM (Sample Analysis on Mars), acestia afecteaza ramasitele organice, impiedicand deocamdata o identificare precisa.

Ca prim pas catre prima misiune umana pe Marte, obiectivul misiunii Curiosity este sa stabileasca daca planeta rosie a reunit candva conditiile necesare existentei vietii. Printre altele, roverul a demonstrat pana acum ca apa curgea intr-o anumita epoca pe solul planetei.

FOTO: NASA

Resurse suplimentare:
http://go.nasa.gov/1cbk35X
Despre misiunea Curiosity:
http://www.nasa.gov/msl & http://mars.jpl.nasa.gov/msl/
NASA, Journey to Mars: http://www.nasa.gov/content/nasas-journey-to-mars/


Broadcast live streaming video on Ustream

Ella Moroiu