Ce se intampla cu uraniul in timpul unui dezastru nuclear

r1358609_19083673_web_1024Savantii au reusit sa observe cum se comporta uraniul topit pentru prima data, intr-un experiment care ii poate ajuta sa imbunatateasca siguranta centralelor nucleare.

Este vorba despre un experiment cu dioxid de uraniu si cum se comporta acesta in stadiul topit, situatie care are loc inaintea unui dezastru nuclear. Meltdown.

El se incalzeste pana la 3.000 de grade celsius. „In evenimente precum Cernobyl si Fukushima, acesta s-a topit pur si simplu. Un asemenea experiment nu a putut fi realizat pana acum din cauza faptului ca nu exista nici un furnal in care sa poti ridica temperatura uraniului fara ca peretii sa se topeasca si ei sau sa reactioneze in vreun fel.

Acum l-au incalzit cu un laser pana la punctul de topire si au analizat aranjarea atomilor de uraniu si oxigen in stadii lichid si solid cu ajutorul razelor X. Pentru ca furnalul sa nu se topeasca, au realizat experimentul pe o bucatica de dioxid de uraniu de doar 3 milimetri plutind intr-un nor de gaz.

Citeste si  Cele mai mari niveluri de radiatii de la Fukushima detectate pe Coasta de Vest a SUA

Fotografia pe care am pus-o pe facebook arata coriumul. Corium e un compus ce rezulta din reactia dintre dioxidul de uraniu topit cu zirconiul pe barele acelea care initializeaza procesul nuclear. Daca ajungi sa-l vezi, mori. Atat de simplu e.