Cel mai mare Sistem Solar

Aceasta exoplaneta isi orbiteaza steaua de la o distanta de 1 trilion de km. Astronomii au descoperit cel mai mare Sistem Solar, facand legatura intre o stea si ceea ce parea pana acum a fi o planeta singuratica deplasandu-se prin imensitatea spatiului.

Planeta, cunoscuta ca 2MASS J2126-8140, si steaua sa, TYC 9486-927-1, au fost identificate in ultimii zece ani, dar distanta incredibil de mare nu parea a fi una care sa le lege. Planeta este un gigant gazos de aproape 15 ori mai mare decat Jupiter aflat la 100 ani-lumina distanta de noi.

„Este cel mai intins sistem solar din cate am descoperit pana acum. Ii stim cei doi membri de 8 ani, dar nimeni nu a putut trasa o legatura intre ei pana acum. Planeta aceasta nu este atat de singuratica pe cat am crezut, dar cu siguranta este o relatie la distanta” – Niall Deacon, University of Hertfordshire UK

Distanta dintre planeta si steaua sa este echivalenta cu de 7000 de ori distanta dintre Pamant si Soare si de 140 de ori dintre Pluto si Soare. Este cea mai intinsa orbita descoperita pana acum, de 3 ori mai mare decat cea care a detinut recordul pana acum. Iata o comparatie:

lonely2

O orbita completa in jurul stelei dureaza 900.000 de ani. Estimand varsta stelei cu ajutorul semnaturii litiului, cercetatorii cred ca aceasta ar numara intre 10 milioane si 45 milioane de ani, iar asta ar insemna ca planeta a strabatut doar 50 de orbite complete.

Citeste si  Cometa bogata in alcool

Desi este improbabil ca planeta sa poata sustine viata, potrivit cercetatorilor, orice locuitor al planetei nu ar trebui sa se ingrijoreze in privinta expunerii la radiatiile ultraviolete. Distanta face ca soarele sau sa arate ca orice stea de pe cer.

„Am fost surprinsi sa descoperim un obiect cu o masa atat de mica atat de departe de steaua sa. Sigur nu s-a format precum sistemul nostru solar, dintr-un disc imens de praf si gaz.” – Simon Murphy, Australian National University

Cercetatorii au descoperit legatura dintre cele doua obiecte cand au comparat deplasarea lor prin spatiu si au realizat ca se misca impreuna.

„Sigur nu au existat intr-un mediu prea dens pentru ca sunt atat de firav legate incat orice alta stea din apropiere ar fi distrus orbita” – Simon Murphy, Australian National University

[sursa]