Virusul Zika devine îngrijorător

Până recent, nu a auzit nimeni de virusul Zika. Dar epidemia care a apărut recent și care nu se mai oprește îl transformă rapid într-o amenințare reală pentru sănătatea globală.

S-ar putea să vă fi trecut pe lângă urechi informații despre acest virus astfel încât m-am gândit să fac un Frequently Asked Questions.

1.De ce a fost acest virus atât de necunoscut?

Virusul Zika este din familia Flaviviridae și se pierdea oarecum printre membrii proeminenți ai acestei familii. În definitiv, între febra Dengue, supranumită „febra care rupe oase”, febra galbenă, hepatita C și patru tipuri de encefalite (infecții ale creierului), plăpândul virus Zika se cam pierdea. În plus, afecta o populație ecuatorială foarte mică .

2. Cum se transmite?

Singura modalitate cunoscută până recent era prin mușcătura de țânțar Aedes, cel mai frecvent Aedes aegypti. Acești țânțari reușesc să se înmulțească dacă au cel puțin un capac de bere cu apă și preferă zonele urbane.

Pe lângă țânțari, au fost unele cazuri raportate de virus Zika transmis prin transfuzie sangvină sau sexual și, mai îngrijorător, mamele pot transmite copiilor infecția trans-placentar.

3. Unde este epidemia momentan?

Epidemia recentă a început cu răspândirea virusului Zika la insulele din Pacific, începând cu insula Yap (Micronesia). A ajuns în Brazilia și urcă încet-încet în nord. Secialiștii prevăd o epidemie care va acoperi ambele Americi, exceptând Canada și Chile.

4. De ce a apărut epidemia acum?

 Zika nu este singurul virus care face o reapariție în forță. Au fost raportate noi epidemii de febră Dengue și de infecție virală „chikungunya” (literalmente „om îndoit”) în locuri care, până recent nici nu auziseră de aceste boli. Ce au în comun? Țânțarul Aedes. Care a devenit mai răspândit în zone unde anterior nu supraviețuia și reușește să infecteze populații proaspete, neimunizate.

photo56Așa cum vă explicam, acești țânțari trăiesc în climate calde și umede și, odată cu încălzirea globală, suprafața pe care ei pot supraviețui s-a mărit drastic. În plus, oamenii călătoresc mai mult și se aglomerează urban mai intens ca în trecut.

Citeste si  Iubești mâncarea picantă? Vei trăi veșnic

5. Cât de mortală este infecția cu virus Zika?

Unul din cinci oameni are simptome: febră, erupție cutanată, dureri articulare, ochi roșii. În general, adulții nu necesită spitalizare. Pe de altă parte, au apărut dovezi care leagă virusul Zika de sindromul Guillain-Barré, care presupune slăbiciune musculară din cauza distrugerii nervilor periferici.

Problema apare atunci când o femeie însărcinată contactează virusul. Prin modalități încă necunoscute, el trece prin placentă și infectează fătul, la care dă o afecțiune numită „microcefalie”. În microcefalie, bebelușul se naște cu capul mic și cu creierul incomplet dezoltat. Uitați-vă numai la ce creștere în incidența de microcefalie a raportat Brazilia recent.

6. Există tratament, vaccin sau un test sigur pentru virus Zika?

Nu. Nu. Nu.

Dacă sunteți însărcinată, evitați zonele respective. Dacă ați fost într-o zonă cu virus Zika recent și sunteți însărcinată cel mai bine faceți o echografie pentru a vedea cum se dezvoltă fătul sau, în cel mai rău caz, o amniocenteză pentru detectarea virusului.

Ghidurile de bună practică pentru virus Zika încă nu sunt complete, se lucrează frenetic la un vaccin/tratament și la un test rapid.

7. Se va termina în curând epidemia?

Probabil că nu. Ar necesita un foarte bun control al răspândirii țânțarilor și măsuri de precauție din partea populației generale. Sau oprirea încălzirii globale.

8. Va ajunge și în Europa?

Probabil că nu. Climatul din Europa (încă) nu este viabil pentru acești țânțari. În schimb, au apărut deja trei cazuri documentate în Marea Britanie de turiști infectați cu virus Zika.

Bonus: de ce se cheamă așa?

Virusul a fost pentru prima dată izolat în 1947 de la niște maimuțe în Pădurea Zika – Pădurea Deasă („overgrown”) în limba Luganda.