Cele mai mari descoperiri de pe Venus

Misiunea Venus Express, despre care putini stiu, se apropie de final. Sonda a ramas fara combustibil, fara energie, nu mai poate fi controlata si se indreapta spre atmosfera lui Venus, unde isi va gasi sfarsitul peste cateva saptamani.

ESA a centralizat descoperirile facute de Venus Express in ultimii 8 ani.

Venus Express a detectat o incetinire in rotatie a planetei cu 6.5 minute, asa cum a fost observata initial in 1996 de sonda Magellan. Savantii s-au prins cand, in 2012, si-au dat seama ca anumite particularitati ale lui Venus nu erau unde ar fi trebuit sa fie, calculele nefiind in nici un fel gresite.

Animatie cu vartejul de la polul sud in infrarosu

Vulcanii ar putea fi inca activi pe suprafata lui Venus, spun datele colectate de sonda in 2010. Savantii s-au uitat pe suprafata planetei si au detectat cel putin 9 puncte fierbinti.

Citeste si  Proeminenta masiva in atmosfera planetei Venus

Norii lui Venus. Desi planeta este extrem de fierbinte, Venus Express a gasit un strat de nori cu o temperatura de -175 de grade Celsius, mult mai rece decat orice de pe Terra. Sunt atat de reci incat dioxidul de carbon poate ingheta si comporta precum ninsoarea.

Venus_cloud_tops-570x580

Vantul solar izbeste planeta neprotejata de un camp magnetic foarte slab. Foarte multa apa s-a desprins de Venus de-a lungul anilor pentru ca radiatia ultravioleta care vine de la Soare sparge molecula de apa in hidrogen si oxigen si le impinge in Spatiu.

venus vant solar