Viata pe o acvaplaneta

MIT-AquaPlanet-01Un studiu demarat de MIT a descoperit ca o exoplaneta aplecata pe o parte, ar putea fi prielnica vietii daca e acoperita cu apa.

Aproape 2000 de planete dincolo de sistemul nostru solar au fost identificate pana astazi. Daca e vreuna prielnica vietii, ramane de vazut pentru ca viata necesita anumiti parametri. Printre acestea, credeau savantii, se numara si unghiul axei sale.

Terra, de exemplu, are un unghi destul de ascutit, invartindu-se pe o axa aproape perpendiculara pe orbita sa fata de Soare. Oamenii de stiinta cred ca exoplanetele au unghiuri dintre cele mai variate si ca putem gasi planete care au axa pe orizontala. Cu cat unghiul se mareste, cu atat ar fi sanse mai mici sa poata sustine viata.

Acum, mintile geniale de la MIT au realizat ca pana si o planeta cu axa pe orizontala ar putea fi prielnica vietii, atat timp cat este acoperita in totalitate de apa lichida, chiar si adanca de doar 50 metri, pentru ca asa ar mentine o temperatura confortabila de aproape 16 grade Celsius pe toata perioada unui an.

Citeste si  Hubble si o stea care a explodat

La inceput, savantii au spus ca o asemenea planeta nu poate sustine viata pentru ca, din cauza axei sale, polul nord ar fi lovit direct de soare 6 luni pe an, dupa care polul sud, dar si-au dat seama, destul de tarziu, ca apa stocheaza energie si apoi o elibereaza. Deci, apa nu va ingheta 6 luni pe an. Polul nord va stoca energia pe care o va elibera atunci cand se va afla in umbra. Adancimea de 50 de metri ar fi minimum necesar pentru ca apa sa stocheze destula energie cat sa nu inghete cand se va afla departe de soare.

[sursa]