Cernobil

1934_8562ae5e286544710b2e7ebe9858833bDupa explozia din 1986, rusii au construit un sarcofag primitiv, ca un cavou, pentru a acoperi reactorul explodat, dar nu a fost construit pentru a rezista foarte mult si nici nu a facut-o. Inginerii spun ca mai e material radioactiv capabil sa contamineze zone vaste. In ultimii 5 ani a fost demarat un proiect menit sa sigileze reactorul permanent, dar mai are nevoie de 750 de milioane de dolari, iar data finalizarii a tot fost amanata. Dupa 30 de ani, reactorul de la Cernobil are inca puterea de a ucide.

Vorbim aici despre cea mai contaminata zona de pe Terra, evacuata in urma cu 30 de ani. Capacul este un efort masiv a 40 de tari, 1400 de muncitori construiesc unul gigantic. Va fi mai inalt decat Statuia Libertatii si mai lat decat un stadion de baseball.

Dezastrul a inclus explozii care au aruncat in aer acoperisul reactorului 4, scuipand material radioactiv in atmosfera. Sovieticii au mobilizat 500.000 de militari pentru a stinge incendiul si pentru a curata materialul radioactiv. Mii s-au imbolnavit foarte grav. Astazi, curatenia continua. Reactorul e plin de resturi, moloz, otel si balti de material nuclear intarit intr-o masa densa intitulata talpa elefantului.

Citeste si  Internetul, stocat într-o eprubetă

Pentru ca muncitorii sa construiasca acest capac intr-o siguranta relativa, ei o fac de la o distanta de 300 de metri dupa un zid imens din beton. La finalizare, capacul va fi impins pana va inconjura sarcofagul si apoi sigilat.

Centrala nucleara si sarcofagul se deterioreaza. Acum doi ani, un viscol a daramat acoperisul unei cladiri. Explozia din 1986 a avut o culoare ce aducea cu cea a apusului. Asa stralucea reactorul. Populatia Pripyatului a fost asigurata de catre autoritati ca nu are de ce sa-si faca griji, dar dupa 36 de ore au venit peste 1000 de autobuze pentru a evacua oamenii.

Ca sa intelegeti magnitudinea urmarilor. Un soarece are in zona contaminata de 10.000 de ori mai multe radiatii in corp decat unul aflat intr-o zona curata.

[sursa]