Cum se moare de ras, la propriu. Şapte cazuri consemnate
„Am murit de ras!” – am spus asta cel putin o data in ultima saptamana… dar in cazuri cu adevarat extreme, expresia asta benigna se transforma in ceva real si tragic. Posibilitatea de a muri de ras apare in mai multe situatii – un infarct, un atac vascular cerebral sau la strangularea unei hernii. Ar mai fi de pus pe lista si ruperea de anevrisme cerebrale, evenimente cauzate tot de presiunea generata in timpul rasului.
Sigur, situatiile sunt cu adevarat rare, dar unele au devenit celebre. Istoricii consemneaza o patanie din secolul al III-lea inaintea erei noastre, cand filosoful Chryssipus ar fi murit razand de propria sa gluma, mai exact dupa ce si-a imbatat magarul proaspat hranit – ca sa se aseze bucatele.
Pictorul Zeuxis din Grecia antica a murit in timp ce picta portretul Afroditei, candva in secolul al V-lea i.e.n.. Femeia care ii comandase lucrarea, batrana si supraponderala, ii servea si ca model. Ironia l-a amuzat, pictorul a ras… si a ras… si a ras… pana s-a sufocat.
Cateva secole mai tarziu, in 1410, regele Martin de Aragon a murit razand necontrolat, pe fondul unei indigestii, care a dus probabil la un atac de cord.
In 1975, un britanic in varsta de 50 de ani a murit de ras in timp ce se uita la o secventa din serialul The Goodies. (Am vazut si noi secventa respectiva – nu ne-a impresionat…) Pentru Alex Mitchell insa, au fost 25 de minute de ras continuu, urmate de un stop cardiac. Omul suferea, de fapt, de o boala genetica rara care afecteaza ritmul batailor inimii… Cu toate acestea, vaduva englezului decedat le-a scris producatorilor serialului, multumindu-le ca ultimele momente ale sotului sau au fost atat de placute.
Alte cazuri mentionate in presa vremurilor:
– Pietro Aretino (1492-1556), un scriitor italian cunoscut al Renasterii, ar fi murit razand dupa ce sora sa i-a spus un banc fara perdea. (Asta ne-a facut curiosi…)
– In 1660, aristocratul scotian Thomas Urquhart a murit de ras dupa ce a auzit ca tronul Marii Britanii fusese preluat de Carol al II-lea.
– Micul ecran a adus un deces si in Danemarca, in 1989. Ole Bentzen se uita la Un pestisor pe nume Wanda. Momentul in care unul din personaje isi introduce chipsuri in nas i-a amintit danezului de o gluma similara pe care o facea in propria familie, cu bucati de conopida. A ras pana a facut infarct, inima sa ajungand la un ritm de 500 de batai pe minut in momentul fatidic.
Am pornit cu articolul de aici: Death by Joke – Science on the Web, VIDEO by Curiosity
Plus: un articol mai vechi care trateaza acelasi subiect.
Ella Moroiu
Site fun despre Știință