Circuite care se repară singure

atomUrmatoarea revolutie stiintifica ar putea veni din lumea celor mici, foarte mici. Nanotehnologia promite sa continue sa schimbe modul in care manevram lumea in jurul nostru, de la utilizarea grafenului in crearea lentilelor de contact cu night vision de grosimea unui atom si pana la cooptarea algelor pentru a transporta substantele din chimioterapie catre anumite parti ale corpului.

Un nou studiu publicat in jurnalul Nano Letters ar putea reprezenta urmatorul mare pas in lumea la scara nano: Cercetatorii au creat roboti incredibil de mici care pot repara crapaturi. Au demonstrat asta prin folosirea unor nano-roboti care au reparat circuite electronice intrerupte. Acestia pot fi folositi si in repararea sistemelor biologice.

“Asemenea sisteme de reparare bazate pe nano-motoare reprezinta un pas important facut spre realizarea nanosistemelor biomimetice care pot simti si raspunde in fata schimbarilor de mediu. Exista o plaja larga de aplicatii, de la electronice care se pot repara singure si pana la targetarea medicamentelor”

Nanobotii nu sunt o inventive noua. In 2012, un studiu a fost publicat pentru a demonstra cum origamiul din ADN, segmente AND impaturite pentru a rezulta in structuri 3D, isi poate schimba forma pentru a ataca tumori. Unele astfel de structuri pot fi folosite drept cai troieni capabile sa se infiltreze in celulele leucemiei rezistente la medicamente pentru a le distruge din interior.

Citeste si  Noul membru al echipajului de pe ISS – drona Int-Ball

Pentru acest studiu, cercetatorii de la University of California, San Diego, si cei de la University of Pittsburgh s-au concentrat pe abilitatea nanobotilor de a repara, nu de a distruge.

Atunci cand ai o rana deschisa, celulele din sange responsabile de coagulare se grabesc spre zona afectata pentru a o inchide. Acelasi lucru se incearca acum dar cu circuitele electronice.

[sursa]