Prima stea cu o atmosferă compusă aproape în totalitate din oxigen pur
Oamenii de stiinta au identificat un nou tip de stea care, pana in acest moment, a fost considerata o simpla teorie: un soare antic ce exista de atat de mult timp incat stratul de la exterior este compus aproape in totalite din oxigen pur.
Cand stelele mici, de 10 ori mai putin masive decat Soarele, se apropie de finalul vietii, se „dezbraca” de straturile exterioare si devin pitice albe. Sub o gravitatie foarte puternica, elementele cele mai grele coboara in miezul dens in timp ce elementele mai usoare, precum hidrogenul si heliul, urca spre suprafata. Cel putin, asa se intampla de obicei.
Aceasta stea, botezata SDSS J124043.01+671034.68, se opune trendului. Astronomii au descoperit ca atmosfera de la exterior este compusa in proportie de 99.99% din oxigen pur. Au fost detectate urme firave ale altor elemente, precum neon, magneziu si siliciu, dar hidrogenul si heliul lipsesc total.
Este o enigma pentru echipa care a descoperit-o, condusa de Souza Oliveira Kepler de la Federal University of Rio Grande do Sul din Brazilia.
„Ce s-a intamplat cu elementele usoare? Cum au fost expulzate?”
Raspunsul nu este clar, dar astronomii au speculat de-a lungul timpului ca elementele expulzate de o stea pe o durata mai lunga de timp este posibila. Daca asta s-a intamplat cu SDSS J124043.01+671034.68, sau Dox, dupa cum a fost poreclita de cercetatori, este prima dovada a fenomenului.
In orice caz, aceasta stea dominata de oxigen este unica descoperita pana acum, dintre peste 32.000 de stele pitice albe inregistrate.
„Aceasta pitica alba este surprinzatoare. Faptul ca nu stiam ca astfel de stele exista, a facut foarte dificila descoperirea ei.” – Souza Oliveira Kepler
Cum au disparut celelalte elemente? Nimeni nu stie sigur, dar Kepler si colegii sai au cateva idei. Este posibil ca Dox sa fie parte a unui sistem binar de stele, iar interactiunile cu cealalta stea ar fi putut-o „decoji” in timp de elemente, expunand stratul de oxigen de dedesubt. Poate ca ceva din stea, precum un puls de carbon din miez, ar fi erupt spre suprafata, expulzand elementele.
„Principala problema este ca am dedicat ultimii 50 de ani calcularii evolutiei stelelelor care nu interactioneaza unele cu altele in timp ce mai mult de 30% dintre ele se afla in sisteme binare, interactionand” – Souza Oliveira Kepler
Cercetarea a fost publicata in jurnalul Science.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.