Ciuperci care stralucesc in intuneric

ciuperciVorbim aici despre ciuperci care emit lumina intr-un mod sincronizat in functie de ritmul lor zilnic. Au dezvoltat aceasta abilitate pentru a atrage insectele care sa le raspandeasca sporii.

In cele mai multe cazuri, fungile sunt specii interesante. Au fost pe vremuri percepute ca fiind inrudite cu plantele. Acum se crede ca s-ar apropia mai mult de regnul animal.

Pentru noi, ciupercile sunt tot mancare, dar in lumea reala, fungile care formeaza ciuperci, fac acest lucru numai in conditii speciale. Fungile exista de obicei departe de ochii nostri ca o colonie alba ce creste pe o sursa de hrana. Coloniile fungice pot fi foarte mari si foarte vechi. De exemplu, una de Armillaria solidipes din SUA are o intindere estimata de aproape 10 km patrati si o varsta de cateva mii de ani.

Citeste si  Coralii se adapteaza la apa mai calda

Ciupercile sunt create pentru a dispersa sporii.

Cele despre care vorbim aici, atrag insectele prin bioluminiscenta verde. O echipa compusa din oameni de stiinta brazilieni si americani a incercat sa afle daca aceasta lumina atrage intr-adevar insectele. Ei au observat ca emit lumina intr-un mod eficient, noaptea la intensitate foarte mare si ziua la una mica.

[sursa]