Prima iesire in spatiu a unui om, acum 50 ani, cu final aproape dezastruos

image-20150317-22259-d0k1woAu trecut 50 de ani de cand a iesit primul om in spatiu protejat doar de costumul sau. Pe 18 martie 1965, cosmonautul in varsta pe atunci de 30 ani, Alexey Leonov, a iesit din capsula pentru 12 minute.

Costumul sau era prevazut cu un cordon fara de care ar fi plutit in spatiu fara ca cineva sa-l poata salva. Abia recent am reusit sa cream echipamente robotice versatile si indeajuns de sensibile pentru a le permite astronautilor sa efectueze sarcini complexe care necesita abilitati motorice de precizie. Astfel de iesiri ne-au permis sa reparam ce am trimis pe orbita, de exemplu Hubble, sa pasim pe Luna si sa ne intoarcem cu mostre.

Citeste si  Cele mai ciudate 5 exo-planete

Cat s-a aventurat in afara capsulei, costumul lui Leonov s-a marit pentru ca presiunea din jurul sau s-a schimbat. Dupa 10 minute in spatiu, costumul a inceput sa se sparga precum un balon. Daca nu ar fi actionat, costumul s-ar fi rupt si s-ar fi umflat prea mult pentru a-i mai permite sa se intoarca in capsula. Pentru a se putea intoarce, a eliminat oxigen pretios si a suferit din cauza depresurizarii si a caldurii in acest mod pentru a se putea intoarce.

[sursa]