Coliziunile galactice produc un spectacol de lumini
La o departare de 130 milioane de ani-lumina, in constelatia Canis Major, doua galaxii spiralate se ciocnesc acum, producand un adevarat spectacol de lumini.
Pana acum am vazut 3 supernove in ultimii 15 ani acolo si mai multe stele luand nastere. Dar oamenii de stiinta au devenit foarte interesati de aceste doua galaxii dintr-un alt motiv: gazduiesc cele mai multe obiecte super-luminoase in raze X. Aceste surse ultraluminoase in raze X au fost observate cu ajutorul observatorului Chandra al NASA.
Precum Calea Lactee, galaxiile in discutie sunt pline de astfel de obiecte in sistem binar. Acestea sunt sisteme in care o stea normala orbiteaza o alta ajunsa la finalul vietii, cum ar fi o stea neutronica sau chiar o gaura neagra. Fortele gravitationale de la steaua moarta atrag spre ea materie de la cea normala, un proces intitulat acretie. Cand materia ajunge la steaua neutronica, se incalzeste la milioane de grade, un proces care genereaza cantitati imense de raze X.
Sursele ultraluminoase sunt incredibil de stralucitoare. Emit mai multa radiatie X decat un milion de stele precum Soarele in toate lungimile de unda. Desi nu sunt inca pe deplin intelese, multi cred ca ele ar fi gauri negre cu masa a 10 stele precum Soarele care aduna materie in forma de disc, emitand raze X intr-o raza intensa. Sunt si foarte rare. Galaxia noastra nu are asa ceva, cele mai multe nu au, dar cele care au, au de obicei doar una. Sunt 28 intre cele doua galaxii care acum se ciocnesc. Pam-pam!
[sursa]

Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.