Date reale utilizate pentru a masura Cosmosul

141212084950-largePentru prima data, savantii au masurat distante foarte mari utilizand date nu calcule ce au legatura cu relativitatea generala.

O echipa formata din savanti de la Imperial College Londra si Universitatea din Barcelona a masurat o distanta cruciala pentru a intelege expansiunea Universului utilizand date din observatii astronomice.

Pana acum, „rigla” aceasta standard a fost prezisa prin intermediul modelelor teoretice care se bazeaza pe relativitatea generala pentru a explica gravitatia la scara mare. Acest nou studiu a masurat-o cu date reale.

Cercetarile au sugerat ca metodele actuale pentru masurarea distantei in Univers sunt mult prea complicate. In cosmologie, relativitatea generala joaca un rol central in majoritatea modelelor si interpretarilor. Savantii au demonstrat ca datele culese pana acum sunt suficiente pentru a masura geometria si expansiunea Universului fara a mai fi nevoie de calcule legate de relativitatea generala.

Citeste si  Dovezi ale unor planete dincolo de Neptun

Distanta despre care vorbim aici este calculata in scara oscilatiei acustice baryonice, un tipar de o anumita lungime imprimat in aglomerarile de materie cauzate de mici variatii in densitatea Universului timpuriu (aproximativ 400.000 ani dupa Big Bang).

Echipa a calculat o lungime de 143 de megaparseci (aproape 480 milioane de ani-lumina), ceea ce e mai putin decat predictiile initiale bazate pe relativitatea generala.

[sursa]