Oamenii de stiinta stiu cum sa opreasca o nava interstelara

alpha centauriUna dintre cele mai interesante idei de a explora galaxia ar fi propulsarea cu laser a unei sonde cat un timbru postal la o viteza de 20% din cea a luminii spre cel mai apropiat sistem stelar, Alpha Centauri.

Aceast nano-sonda ar putea ajunge acolo in 20 de ani si ne-ar putea oferi sansa sa cercetam primul sistem solar de la fata locului, unul care ar putea sutine viata: Proxima b. O provocare va fi incetinirea ei, iar oamenii de stiinta cred ca au gasit o solutie.

Cercetatorii germani au inteles cum pot frana o sonda interstelara ce se deplaseaza cu viteza de 13.800 km/secunda. Fara aceasta franare, sonda si-ar continua deplasarea, trecand prin sistemul solar in doar cateva secunde fara a avea timp pentru a colecta informatii.

Cei de la Max Planck Institute for Solar System Research  spun ca stiu cum pot frana cat sa puna sonda pe orbita, utilizand gravitatia si radiatia stelelor Alpha Centuari. In noul lor studiu si-au imaginat o sonda mai mare decat un timbru postal, dar cat un sapun cu greutatea de 100g. Planul germanilor este acela de a conecta sonda cu o panza uriasa de 100.000 metri patrati, cat 14 stadioane de fotbal. Aceasta ar captura fotonii generati de Soare pentru a accelera spre Alpha Centauri, iar acelasi principiu ar putea functiona la destinatie pentru a frana, folosindu-se de aceasta data de fotonii de acolo.

Citeste si  Urme ca de melc pe Pluto

[sursa]