Masina timpului – 07 februarie

Lucruri importante petrecute in trecut

S-AU NASCUT:

  • Oblique view of Feoktistov crater, on the far side of the moon, facing west.
    James Stuby based on NASA image

    Konstantin Feoktistov – 1926: cosmonaut si inginer spatial rus. Feoktistov a scris cateva lucrari cu privire la tehnologia spatiala si explorare. Craterul Feoktistov, situat pe partea intunecata a Lunii, a fost numit in onoarea sa.

  • Ruth Sager – 1918: genetician american. Aceasta a urmat cariere stiintifice in doua domenii ale geneticii. Comunitatea academicienilor nu i-a recunoscut meritele decat dupa cel de-al doilea val de feminism din anii 1970.
  • Ulf von Euler – 1905: fiziolog si farmacolog suedez. I-a fost acordat premiul Nobel in Fiziologie sau Medicina in 1970 pentru munca sa in domeniul neurotransmitatorilor.

 

FACTS:

  • 1896 – Robert Jones, chirurg ortopedic, si Oliver Lodge, medic, realizeaza o radiografie, avand ca pacient un baiat de 12 ani. Scopul acesteia a fost gasirea unui glonte ce n-a putut fi localizat prin cercetarea prin palpare a pacientului. Procedura a necesitat o expunere timp de 2 ore, avand ca rezultat demonstrarea cu succes a identificarii glontelui. Cazul respectiv a fost publicat in The Lancet in feruarie 1896, reprezentand prima radiografie clinica publicata.
  • 1812 – a fost resimtit al treilea cutremur din seria celor care au zguduit zona Louisiana, eveniment denumit dupa orasul de pe malul raului Mississippi, New Madrid. Cutremurele, dar si replici ale lor, au avut loc intre 16 decembrie 1811 si 7 februarie 1812, inregistrand magnitudini de 7.5 – 7.9 la 16 decembrie 1811 si 7.5 – 8.0 la 07 februarie 1812 (ora 3:45 a.m.). Au ramas in istorie ca cele mai puternice cutremure ce au lovit SUA la est de Muntii Stancosi.

 

 

Andreea Aldea

[sursa] [sursa] [foto]