Cometa interstelara: prima imagine color

Pe 30 august, Gennady Borisov, astronom amator, a observat o cometa extrasolara trecand prin sistemul nostru solar.

Este pentru a doua oara in ultimii doi ani cand un obiect interstelar a fost observat. Primul a fost Oumuamua, o „bagheta” mare din roca ce a trecut prin sistemul nostru solar cu o viteza foarte mare. Pe atunci, unii au crezut ca este o nava extraterestra.

Datorita observatorului Gemini, avem fotografii cu cometa, aceasta fiind si primul obiect de acest fel surprins in imagini color.

Cometa, denumita oficial C/2019 Q4 (Borisov), a fost surprinsa de Gemini in noaptea zilei de 9 septembrie 2019. Imaginea ne arata o coada, ceea ce ne confirma faptul ca este o cometa. Si aceasta este o premiera: un vizitator extrasolar formeaza o coada din cauza gazelor ce erup.

Andrew Stephens, astronom la observatorul Gemini, a fost cel responsabil pentru observatii si a explicat:

Imaginea a fost posibila datorita abilitatii lui Gemini de a ajusta observatiile pentru ca aceste obiecte pot fi observate pe o perioada foarte scurta de timp. A trebuit sa ne grabim pentru ca am primit informatiile in jurul orei 3:00 dimineata si am reusit sa o fotografiem la 4:45.

In acest moment, cometa Borisov se afla oarecum intre noi si soare si este foarte dificil de observat. Peste cateva luni, orbita o va aduce intr-o pozitie in care o vom putem vedea mai bine. Aceasta orbita i-a dus pe astronomi la ideea ca obiectul ar veni din afara sistemului nostru solar.

Citeste si  Finalistii Mars One

Obiectele extrasolare sunt extrem de importante pentru ca, analizandu-le, ne ajuta sa intelegem cum s-au format alte sisteme solare fara sa trimitem sonde acolo, atat de departe.

[sursa]