Oamenii de stiinta vor analiza cel mai indepartat strat atmosferic

cubesat
Foto: AAUsatlab

Stim foarte putine lucruri despre acest segment al atmosferei noastre. O echipa internationala de oameni de stiinta se pregateste de lansarea a 50 de mini-sateliti (cubesat) in termosfera, invelisul atmosferic cel mai indepartat de noi si despre care nu stim aproape nimic.

Se afla situat la 200-380 km departare de suprafata Terrei si este extrem de important pentru ca ne apara de conditiile vitrege din Spatiu.

In loc sa lansam de jos mini-satelitii, acestia vor fi „aruncati” din Statia Spatiala Internationala, iar activitatea lor va consta in inregistrarea modului in care functioneaza stratul exterior al atmosferei.

„Aceasta regiune este prea putin inteleasa si foarte greu de masurat. Este ceea ce se afla intre noi si spatiu. Acolo se ciocneste cea mai mare cantitate de ultraviolete si raze X de Terra pentru a crea aurore si eventuale pericole ce ne pot afecta liniile de comunicatie si energie.” – Andrew Dempster, Universitatea New South Wales din Australia

Mini-satelitii sunt parte a unui proiect international intitulat QB-50, ce implica cercetatori din 28 de tari. Fiecare mini-satelit este un cub cu latura de doar 10 cm si cu o greutate de 1 kg.

Citeste si  "Imposibilul" EM Drive va fi testat in spatiu

Petru Stratulat

[sursa]