Grafic interactiv – Cum vei muri

FlowingData au creat un grafic interactiv, numit „How You Will Die”,  în care îți poți vedea toate morțile alternative.

FlowingData este un website creat de Nathan Yau, un statistician de la UCLA, în care puteți vedea vizualizări pe diverse teme, de la cum petrec americanii o zi din viață și până la cea mai bună bere din State. Se folosește de datele adunate de diverse statistici din SUA – în definitiv, americanii sunt regii colectării datelor.

În acest grafic interactiv puteți să vă selectați sexul, rasa și vârsta și apoi să urmăriți cum și de ce apar bulinele colorate. Fiecare bulină reprezintă o posibilă moarte iar culorile reprezintă varii cauze de deces.

Pentru a realiza acest grafic s-au folosite bazele de date de la CDC – Centrul pentru Controlul Bolilor – din Statele Unite ale Americii. Ei au clasificat decesele petrecute între 1999 și 2014 din SUA în 20 de categorii și 113 subcategorii.

Citeste si  Terapia cu ARN impotriva psoriazis

Cu toate că acest grafic vă dă o imagine destul de corectă a trecutului, are anumite neajunsuri. În primul rând, datele sunt realizate pe populația americană. Românii au un stil de viață ușor diferit față de americani. Chiar și așa, populația americană, care ocupă aproape un continent, este destul de eterogenă vis-a-vis de climat, cultură, obiceiuri, organizare socială etc.

În plus, acest grafic nu ia în considerare avansurile medicinei ce se vor materializa în viitor. Să nu uităm că acum 50 de ani nu aveam transplant de cord, vaccin pentru pneumonie, rubeolă sau varicelă, terapii țintite sau chirurgie laparoscopică. Cine știe ce progrese va înregistra știința până îmbătrânim și/sau suntem în pericol de moarte.