Curenti meteorici in 2015

Astfel de evenimente cosmice necesita planificare din partea noastra pentru a le putea observa cat mai bine. Mai jos, ploile de meteori ce vor viza Terra in 2015:

Alfa Centauridele – Punct maxim >>> 8 februarie

alfa centaurideleIncep pe 28 ianuarie si tin pana pe 21 februarie cu un punct maxim pe data de 8. Ploaia aceasta este recunoscuta pentru culorile diversificate ale meteorilor ce pot lasa urme de la cateva secunde si pana la cateva minute. In anii precedenti, Alfa Centauridele au produs 6 aparitii pe ora. Observatii din 1974 si 1980 au inregistrat si 30. Din pacate, anul acesta Luna va incurca observatiile.

Liridele – Punct maxim >>> 22 aprilie

lirideleAu fost observate de acum 2.600 de ani si poate fi catalogata drept cea mai veche ploaie de meteori cunoscuta si ne ofera o rata modesta de aproximativ 10 aparitii pe ora.

Aquaridele ETA – Punct maxim >>> 6 mai

aquaridele etaSursa lor este cometa Halley, cea mai faimoasa. In mod normal, apritiile sunt de cateva zeci pe ora, dar in 2013 au fost inregistrate si 130.

Perseidele – Punct maxim >>> 13 august

perseideleSunt cele mai exacte si frumoase. Cei din emisfera nordica se pot bucura de un fenomen ce il rivalizeaza pe cel din iarna – geminidele. Perseidele sunt meteori foarte rapizi si luminosi lansati de cometa Swift-Tuttle, care se va apropia de Terra in 2126. Ploaia de meteori va fi activa de la mijlocul lunii iulie si pana la final de august. In punctul maxim vom putea vedea chiar si 100 de meteori pe ora.

Citeste si  Perseide - erupție de meteori în 2016

Orionidele – Punct maxim >>> 21 octombrie

orionideleTerra va intra din nou in ce a lasat in urma cometa Halley, cauzand curentul orionidelor. Desi suntmai slabe decat aquaridele eta, orionidele sunt ceva mai cunoscute si studiate fiind predispuse in a fi vizibile din emisfera nordica.

Tauridele – Punct maxim >>> inceput de noiembrie

tauridelePe parcursul unui an, Terra petrece 5 luni intr-un nor de resturi ce vin dinspre ceea ce se crede a fi materialul ramas dupa dezmembrarea unei comete in trecutul indepartat. Tauridelesunt observate din septembrie si pana in decembrie in fiecare an, dar cu rata mica de aparitie. Punctul maxim nu trece de 10 aparitii pe ora. Uneori, tauridele vin in roiuri cu o rata de vizibilitate maimare si chiar cu explozii ale meteorilor, ceea ce pare a urma sa se intample in 2015.

Geminidele – Punct maxim >>> 14 si 15 decembrie

geminideleCel mai bun curent meteoric al anului este si ultimul pentru observatoarele din emisfera sudica. Anul acesta, punctul maxim va fi in jurul orei 3 dimineata, iar conditiile perfecte.

[sursa]