Descoperire eronata in legatura cu Big Bang

_73628071_73628070Anul trecut, o echipa de savanti a pretins ca ar fi facut cea mai mare descoperire a secolului, reusind in sfarsit sa gaseasca urme fizice ale Big Bangului sub forma undelor gravitationale. Acum, se pare ca s-a ales praful, dupa ce noi analize au au aratat ca savantii respectivi s-au inselat.

Oamenii de stiinta au anticipat rezultatele acestea inca de cand indoiala incepuse sa acapareze descoperirea. Multi au spus ca echipa nu a exclus de pe lista posibilelor cauze ale undelor gravitationale praful din Calea Lactee, iar savantii din spatele „descoperirii” incepusera oricum sa nu mai aiba incredere in rezultatele lor „epocale”.

Pentru a clarifica situatia, cei de la telescopul BICEP2, de la Polul Sud, colaboreaza cu o alta echipa care cauta acelasi lucru: Consortiumul Planck. Rezultatele ar fi trebuit sa fie lansate saptamana aceasta, dar au fost lansate neoficial pe site-ul unei echipe ce opereaza satelitul Plank. Un rezumat in limba franceza a aparut pe pagina, care apoi a fost scos.

Citeste si  Materia intunecata ar fi mai veche decat Universul

Savantii au scris in concluziile lor ca praful stelar a afost un rol mult mai important in descoperire decat se anticipase initial.

Echipa de la BICEP 2 a fost entuziasmata cand a crezut ca au prins semnalele de la primele pulsatii ale Universului sub forma unor unde gravitationale. Telescopul situat la Polul Sud a adunat date de la urmarile Big Bangului, sau fundalul de microunde cosmice. Aceasta este radiatie emisa de cand Universul avea varsta de 400.000 ani, cea mai veche lumina, altfel spus.

[sursa]