Curiosity transmite imagini noi de pe Marte

Vehiculul Curiosity a transmis pe Pământ o serie de imagini color cu formațiuni de roci sedimentare de pe Marte, necapturate niciodată până în prezent.

Imaginile surprinse de Curiosity la poalele Muntelui Sharp în regiunea Murray Buttes redau o suprafață stâncoasă, asemănătoare anumitor zone de pe Pământ.

Descoperit pentru prima dată în 1970, Muntele Sharp este o movilă uriașă de straturi sedimentare erodate, cu o înălțime de 5,5 km. Deocamdată nu se știe de unde provin straturile, dar oamenii de știință estimează că muntele a avut nevoie de aproximativ 2 miliarde de ani pentru a se forma.

Această prezentare necesită JavaScript.

Vehiculul a aterizat pe Marte în 6 august 2012 și a ajuns la baza Muntelui Sharp în 2014, de unde a transmis imagini cu zone presărate cu aflorimente și terase de stânci, ce se înalță din versantul muntelui. Curiosity se află în regiunea Murray Buttes de o lună, pozele recent transmise pe Pământ de acolo fiind surprinse în ultima sa oprire. Începând cu această săptămână, Curiosity va continua călătoria către sud, urcând pe versantul Muntelui Sharp.

Citeste si  Cum estimam campul magnetic al unei exo-planete

Imaginile detaliate transmise de Curiosity vor ajuta oamenii de știință să înțeleagă mai bine rocile de la poalele Muntelui Sharp, scopul misiunii find acela de a găsi dovezi care să indice dacă geologia planetei Marte a fost cândva favorabilă vieții microbiene pe Planeta Roșie și eventual cât de locuibilă este acum planeta.

[sursa] [sursa] [sursa]

Anca Stănescu