Marte, taramul secat

Marte
University of Stirling

Lipsa de apa lichida de pe suprafata planetei Marte este sustinuta de noi dovezi. Un studiu condus de o echipa internationala de cercetatori a concluzionat ca lipsa de rugina de pe meteoritii gasiti pe planeta rosie indica ca Marte este uscat, si a fost asa de milioane de ani.

Marte este principala tinta in cautarea vietii extra-terestre, iar apa lichida este cea mai importanta conditie ca aceasta sa existe. Insa, noua descoperire, publicata in “Nature Communications” arata cat de dificil ar fi pentru formele de viata sa existe intr-un astfel de mediu secat.

Dr Christian Schröder, profesor la University of Stirling si Science Team Collaborator pentru misiunea Mars Exploration Rover Opportunity, declara: “Dovezile indica ca in urma cu 3 milioane de ani, Marte avea apa lichida si putea fi locuibila. Insa, ultimul studiu reconfirma cat de uscat este mediul in ziua de azi. Ca viata sa existe in zonele pe care le-am investigat, ar trebui sa gaseasca locuri ascunse adanc sub suprafata, departe de seceta si de radiatiile prezente la nivelul pamantului.”

Marte
University of Stirling

Anul trecut, cu ajutorul informatiilor primate de la Rover-ul Curiosity care a investigat craterul Gale, un studiu a sugerat ca apa sarata sub forma lichida ar putea fi capabila sa condenseze in straturile superioare ale solului martian pe perioada noptii.

Citeste si  NASA doreste sa lanseze un camp magnetic gigantic pentru a face planeta Marte locuibila

“Dar, dupa cum datele noastre arata, umezeala martiana inregistrata este mult mai mica decat cea prezenta in cel mai uscat loc de pe Pamant.”, Dr. Schröder explica.

Grupul de cercetatori au examinat un grup de meteoriti gasiti in Meridiani Planum, o campie la sud de ecuatorul planetei si la o latitudine similara cu craterul Gale.

Dr Schröder si echipa sa au calculate pentru prima data cat timp ii ia ruginii sa se formeze de la metalul prezent in meteoriti. Acest proces de degradare chimica depinde de cantitatea de apa existenta. Pentru a atinge aceleasi nivele de formare a ruginii in cele mai seci deserte de pe Pamant, metalul gasit pe solul martian are nevoie de 10 000 mai mult timp. Inca o data, datele indica ariditatea ridicata ce persista pe Marte de milioane de ani.

[sursa]