De ce ataca tantarii selectiv?

image-20150123-2159-14n8u7pIntrebarea aceasta ne-a bantuit timp de generatii. De ce unele persoane par a fi preferatele tantarilor in detrimentul celorlalte? Stim ca femelele ne ataca pentru ca au nevoie de nutrienti pentru a produce oua. Ele sunt stimulate de un numar de factori, cand cauta o masa sangeroasa. Initial, sunt atrase de dioxidul de carbon pe care-l expiram. Caldura corpului este si ea importanta, dar odata ce un tantar s-a apropiat de noi, va fi atras de mirosul pielii noastre.

Exista peste 400 de compusi chimici pe pielea umana care ar putea juca un rol in atragerea tantarilor. Acest mix mirositor produs de bacteriile ce traiesc pe pielea noastra variaza de la persoana la persoana. Genetica probabil ca joaca cel mai important rol.

Citeste si  Muntele Everest nu este cel mai înalt de pe Terra

Una dintre cele mai studiate substante din transpiratie este acidul lactic. Cercetarile au aratat ca este un stimulent cheie pentru tantari, de unde si legatura dintre atacurile furibunde ale acestor insecte si zonele calde si umede pentru ca un corp transpirat este o invitatie la masa.

Savantii au gasit o legatura intre tantarii care raspandesc malaria si picioarele urat mirositoare. Ei sunt atrasi de o bacterie ce se gaseste intr-un anumit fel de branza. Aceeasi bacterie prospera intre degetele de la picioare, daca nu le speli.

[sursa]