De ce avem nevoie pentru teleportare cuantica sigura

teleportare cuanticaPentru prima data, cercetatorii au alcatuit lista ingredientelor necesare unei teleportari cuantice sigure, iar acestea includ un fenomen intitulat „quantum steering”, propus prima data de Albert Einstein si Erwig Schrodinger.

Inainte de a ne entuziasma, trebuie spus de la inceput ca nu ne vom putea teleporta inca precum personajele din Star Trek. In schimb, cercetarea le va permite oamenilor sa se foloseasca de inlantuirea cuantica pentru a trimite informatii pe distante uriase fara ca cineva sa le poata intercepta. Este la fel de cool pentru ca vom putea construi prima forma de comunicare imposibil de penetrat.

Teleportarea cuantica nu este noua. Cercetaotrii au avut deja succes in teleportarea cuantica a informatiei pe o distanta de 100 km, dar exista o mica problema: mesajul cuantic ajungea incoerent la destinatie, iar oamenii de stiinta nu au stiut pana acum sa corecteze. Margaret Reid, de la Swinburne University of Technology din Australia, a declarat ca teleportarea functioneaza ca un fax extrem de complex. De exemplu, Alice transpune informatia in stare cuantica, iar Bob poate la destinatie sa copieze aceasta stare cuantica. Problema apare atunci cand nu sunt indeplinite toate conditiile, iar oamenii de stiinta au aflat cum pot evita asta. Alice si Bob trebuie sa utilizeze o forma speciala de inalntuire cuantica intitulata „Einstein-Pololsky-Rosen steering”. Reid este de parere ca doar atunci calitatea transportului de informatie va fi perfecta. Frumusetea sistemului este ca pot exista doar doua capete pentru ca informatia sa ajunga in stare buna. Daca apare o a treia entitate, informatia se va alambica.

Citeste si  O misiune de a fora prin scoarta terestra

Datele au fost publicate in Physical Review Letters.