O particula misterioasa ce ar bantui prin Univers

particula nouaDe luni de zile, fizicienii s-au dat peste cap la adapostul laboratoarelor in incercarea de a gasi o partcicula ce s-ar afla in afara modelului standard al fizicii. Observata initial ca o eroare in datele de la LHC, a inceput cursa confirmarii ei. O asemenea descoperire ar rivaliza-o pe cea a bossonului Higgs.

Fizicienii cred ca o alta particula asteapta sa fie descoperita, ce ar putea explica o mare dilema din fizica: unde a disparut tot litiul pe care nu-l mai gasim in Univers?

Daca nu ai aflat despre aceasta situatie cu litiul, nu iti face griji pentru ca nici noi. Oamenii de stiinta au calculat ca tot litiul s-a format la inceputurile Universului si ca ar trebui sa existe de trei ori mai mult litiu decat gasim astazi. De mai bine de 10 ani, fizicienii isi scot parul din cap incercand sa inteleaga ce s-a intamplat. O echipa internationala incearca acum o noua ipoteza: o particula noua aflata dincolo de intelegerea noastra a Universului, ce ar fi interactionat cu protonii si neutronii imediat dupa Big Bang, distrugand cea mai mare parte a litiuluilui-7 cosmic, de unde si motivul pentru care nu-l mai gasim astazi.

Citeste si  Test de paternitate esuat in cazul unui barbat pentru ca fratele geaman ne-nascut este tatal biologic al copilului sau

Este doar o ipoteza ce asteapta sa fie testata. Asadar, va indemnam sa va pastrati calmul. Aceasta „particula X” este diferita de cea de la inceputul articolului, cercetata ca eroare in datele de la LHC. Daca ipoteza se va dovedi a fi reala, vom avea certitudinea existentei fizicii si in afara modelului standard.

[sursa]