De ce iau foc bateriile?

baterieToata viata ne bazam pe baterii in tot ceea ce folosim electronic, de la telefoane mobile si pana la masini, dar in ultima perioada increderea noastra in tehnologia de la baza lor a avut de suferit.

Multe companii aeriene le cer calatorilor sa scoata bateriile din telefoanele Samsung Galaxy Note 7 din cauza faptului ca acestea iau foc foarte usor. Cele uitate in bagajele de cala au intarziat avioane, chiar.

Aceste baterii ar fi trebuit sa fie remediul unei probleme de design care a dus la rechemarea a peste 2.5 milioane de unitati in septembrie, cand au fost considerate un risc de incendiu. Exista si alte branduri care sunt predispuse la asa ceva.

Intre timp, companiile aeriene au interzis hoverboard-urile acum cateva luni din cauza bateriilor. Au aparut, de asemenea, mai multe incidente cu baterii in cazul multor masini electrice in China. Ce se intampla?

Povestea incepe in anii ’90 cu aparitia bateriilor pe baza de litiu-ion, o componenta esentiala in cazul celor mai multe device-uri. Litiul este un element metalic foarte usor care este mai putin toxic decat cadmiu sau plumb. Spre deosebire de bateriile de unica folosita, cele cu litiu-ion pot fi reincarcate de mii de ori. O alta inovatie in cazul acestora sta in dimensiunea redusa si in structura compacta creata pe straturi. Acest aspect optimizeaza energia termica, iar software-ul poate impiedica supra-incarcarea si descarcarea completa a celulelor.

Citeste si  Astronautii de pe ISS evacuati din modulele americane din cauza unei posibile scurgeri de amoniac

Din anii ’90 si pana in prezent, design-ul a fost imbunatatit datorita investitiilor in aceasta tehnologie. Desitatea energiei a crescut pentru fiecare celula de la 100 watti ora/kg si pana la 270, ceea ce inseamna mai multa putere intr-un spatiu mai mic. Aspectul dimensiunii este crucial pentru ca determina pretul de vanzare si interesul publicului. Dar cand avem mai multa energie, avem si mai multa caldura, iar cand lucrurile se incing intr-o baterie iar spatiul fizic dedicat dilatarii devine critic. In cursa pentru baterii mai mici si mai eficiente, aspectul termic a avut de pierdut pentru ca nu i se acorda destula atentie. De aceea s-a ajuns acum la baterii care iau foc instantaneu. Nu doar bateria este distrusa intr-un asemenea caz, dar si oamenii pot fi raniti.

Cel mai indicat ar fi sa asteptati cel putin sase luni de la aparitia unei noi tehnologii pentru ca aceasta sa se dovedeasca eficienta si sigura.

[sursa]