Este centrala de la Fukushima sigura dupa ultimul cutremur?

fukushimaNe amintim cu totii de 11 martie 2011, cand un cutremur de 9 grade pe Richter a declansat un tsunami cu inaltimea de 14 metri ce a inundat centrala nucleara Fukushima Daiichi. Patru din cele 6 reactoare au suferit avarii masive, trei chiar au avut miezul topit.

Acelasi val a afectat si cele patru reactoare ale centralei Fukushima Daini aflata la 11 km distanta. Zona aceasta a fost inundata partial dar destul cat sistemele de siguranta sa fie nevoite sa o inchida si sa raceasca eficient reactoarele.

La ora 5:59 au sunat marti din nou sisteme de alarma anti tsunami dupa ce un cutremur cu magnitudinea de 6.9 grade pe Richter a zguduit zona de coasta a Japoniei. Dupa o ora a venit si tsunamiul pe coasta Fukushimei, dar acesta a avut o inaltime sub 1 metru. Datorita zidului de 5.7 metri inaltime, centrala a scapat nevatamata.

Totusi, cutremurul a cauzat oprirea unei pompe cu rol de racirea, ceea ce a dus la inchiderea reactoului 3 de la Fukushima Daini. Dupa verificarea sistemului, pompa a fost repornita dupa 99 de minute, iar operatorul TEPCO a declarat ca centrala nu a suferit avarii.

Citeste si  Inteligenta Artificiala ar trebui confruntata

Situatia ar fi putut deveni foarte grava daca Fukushima Daini nu ar fi fost oprita total si upgradata in urma accidentului din 2011, proces de imbunatatire prin care au trecut toate instalatiile nucleare din Japonia. Desi sistemele de la Daini au fost repornite, reactoarele raman inchise.

Datorita temperaturii reziduale mici din materialul folosit, cresterea temperaturii a fost mai mica de 1 grade in perioada de pauza de 99 de minute. Fara racire, temperatura camerei de racire s-ar fi ridicat cu 0.2 grade pe ora. Ar fi fost necesara o saptamana ca pragul sigur de 65 de grade sa fie atins, dar chiar si acesta ar fi fost cu mult sub temperatura de topire, care e undeva in jur de 2.800 de grade.

Nu au fost raportate avarii la Fukushima Daiichi, unde decontaminarea continua, desi a fost oprita pentru scurt timp din cauza ultimului cutremur.

[sursa]