De ce ne intra in creier anumite melodii?

randiOamenii de stiinta au denumit acest fenomen „earworm”, adica vierme in ureche, intr-o traducere mot-a-mot, si consta intr-un fragment foarte scurt al unei piese, de obicei refrenul, care canta in loop in mintea noastra, a declarat Elizabeth Margulis, director al Music Cognition Lab de la Universitatea din Arkansas si autor al lucrarii On Repeat: How Music Plays the Mind.

Melodii precum „Vara Viitoare” (Randy), „Nu pune la suflet” (Ruby), si altele asemenea din topurile ascultate numai in taxi, se incadreaza perfect in categoria „earworms”. Fenomenul este unul comun. De exemplu, un studiu din Proceedings of the 10th International Conference on Music Perception and Cognition a demonstrat ca 91% din oameni au cel putin o asemenea piesa care li se lipeste de creier pe saptamana, iar mai mult de 25% de mai multe ori pe zi.

Oricat de dese ar fi aceste situatii, inca nu stim ce anume le provoaca din cauza faptului ca sunt involuntare si, deci, greu de reprodus in conditii de laborator. Savantii inca nu au gasit metode eficiente prin care sa provoace fenomenul. Datele stranse pana acum provin de la mii de persoane chestionate, dar, din pacate, acestea nu au putut spune cat de des s-au trezit fredonand melodii.

Cercetatorii din domeniul cognitiei muzicale sugereaza ca ar avea legatura cu modul in care muzica ne afecteaza cortexul motor din creier. Cand oamenii asculta muzica, se intampla multe lucruri in regiunea planificarii motorii. Ascultatorii isi imagineaza cum danseaza stand pe scaun, a declarat Margulis. Repetarea melodiei poate influenta fenomenul. In 90% din timp ascultam melodii pe care le-am mai auzit in trecut si din aceasta cauza anticipam nota urmatoare si tot asa.

Citeste si  Creierul nu poate accepta culoarea aceasta

Structura muzicala poate contribui. Exista anumite tipare necesare unui asemenea hit pentru ca el sa ni se lipeasca de creier. Trebuie sa fie simplu, repetitiv si sa aiba mici nepotriviri.

Pe scurt, atunci cand fredonezi incontrolabil o melodie, iti canta creierul

Intr-un studiu, cercetatorii condusi de Victoria Williamson, un profesor de la Lucerne University of Applied Sciences and Arts din Elvetia au analizat mai mult de 50 de elemente muzicale si au observat ca hiturile de acest gen tind sa aiba note cu durate mai lungi si varfuri scurte. Melodia trebuie sa fie previzibila si intriganta pentru ascultator prin noutatea pe care o aduce. Williamson a ajuns la concluzia ca persoanele care sufera de afectiuni obsesiv-compulsive fredoneaza incontrolabil mai des si pentru perioada mai lungi de timp.

Fredonarea incontrolabila este una placuta in general, conform studiilor. Doar 30% dintre repondenti au declarat ca sunt enervati de melodiile pe care la aud in minte.

[sursa]