De ce nu e este bine sa apelati la doctorul Google

Procesul medical este, teoretic, simplu. Vine o persoana cu o poveste. Coraborezi povestea cu ceea ce percepi prin simturile tale (examen clinic) si apoi te gandesti la bolile cele mai frecvente. Faci analize pentru acele boli si, daca ies negative, incepi sa te gandesti la lucrurile mai rare si mai faci niste analize. Acest proces este atat de simplu incat oricine l-ar putea face daca ar avea algoritmul in fata, nu? 

Nu.

Motivele pentru care nu este bine sa te auto-diagnostichezi sunt vaste si par evidente dar, totusi, purtam zi de zi discutii de genul ” Domnul doctor, am gripa, vreau ceva” sau „Doamna doctor, eu stiu ca am cancer” sau „Ma supara inima”.

In primul rand, este evident ca vom fi subiectivi cu privinta la noi insine. Un studiu de la Universitatea de Stiinta si tehnologie din Hong Kong arata cum, atunci cand oamenii isi privesc propria boala tind sa dea la o parte studiile si statisticile si sa fie partinitori – ori foarte optimisti, ori foarte pesimisti.

Mai mult, conform unui studiu publicat in British Medical Journal, in momentul in care iti pui simptomele intr-un calculator online, diagnosticul corect (sau cea mai frecventa varianta la care se va gandi un medic) aparea in aproximativ 34% din cazuri. Iar aceste cautari frecvente nu numai ca pun un diagnostic gresit, ci sunt alimentate si alimenteaza la randul lor ipohondria sau cyberhondria, forma bolii ce are ca factor de activare internetul. Lucrurile au degenerat atat de mult, incat exista inclusiv sfaturi online cum sa cauti o boala in mod inteligent. 

Citeste si  Alergic dupa o transfuzie

In mod sigur exista cazuri de persoane care se diagnosticheaza corect, in ciuda parerilor medicilor. Dar chiar si solistul de la Iron Maiden, Bruce Dickinson, dupa ce s-a autodiagnosticat prin „doctorul Google si profesorul Wikipedia”, a apelat la experti.

Medicii nu au o problema cu pacientii informati. Este foarte bine cand stai de vorba cu cineva care are o anumita cultura medicala. Dar de aici si pana la a veni cu diagnosticul deja format in minte este cale lunga. Medicii buni nu se auto-diagnosticheaza. Voi de ce ati face-o?