De ce nu putem controla fuziunea nucleara

reactor fuziuneFuziunea nucleara sta la baza Soarelui, se afla in inima sa. Elibereaza cantitati uriase de energie prin unirea elementele usoare precum hidrogenul si heliul. Daca am putea face asta pe Terra, am putea produce cantitati inepuizabile de energie folosind apa de mare ca materie prima, fara gaze cu efect de sera, fara accidente si asa mai departe. Deseurile radioactive ar fi de foarte mica intensitate si indirecte ce ar veni din activitatea neutronilor activati din miezul reactorului. Cu tehnologia de azi, o centrala intreaga ar putea fi reciclata complet in doar 100 de ani.

In prezent ne folosim de fisiunea nucleara, spargem atomii unor elemente grele precum uraniu, toriu si plutoniu in nuclee mai mici. Procesul, care are loc spontan in elemente instabile, poate fi concentrat pentru a genera electricitate, dar genereaza si deseuri radioactive extrem de periculoase. De ce nu folosim fuziunea nucleara inca? E foarte dificil sa asiguram conditiile necesare procesului.

Spre deosebire de fisiune, nucleele nu fuzioneaza spontan. Nucleul este incarcat pozitiv si trebuie sa treaca peste repulsia lor electrostatica inainte de a se putea apropia unul ce celalalt pentru ca apoi sa apare forta nucleara. In natura, in fortele gravitationale uriase ce se afla in interiorul stelelor gasim conditiile perfecte de temperatura, densitate si volum pentru ca atomii sa fuzioneze. In laborator, acest proces este foarte dificil. Trebuie sa incingem atomii la temperaturi de 5 sau 6 ori mai mari decat cele intalnite in interiorul Soarelui.

Citeste si  SpaceX are un nou contract cu NASA

Pentru a initia cea mai usoara reactie de fuziune intre izotopi ai hidrogenului, deuteriu si tritiu pentru a forma heliu si un neutron energetic, ai nevoie de o temperatura de 120 de milioane de grade Celsius. La aceasta temperatura, atomii se rup si formeaza o plasma super-incinsa. Aceasta este tinuta in reactor de campuri magnetice puternice generate de bobine formate din superconductori, totul intr-o forma de gogoasa indeajuns de mult incat sa aiba loc fuziunea atomilor.

[sursa]