Paracetamolul in timpul sarcinii afecteaza baietii nenascuti

paracetamolPotrivit unui nou studiu, administrarea paracetamolului pentru cateva zile odata poate afecta femeile insarcinate, mai exact bebelusii baieti vor avea probleme reproductive.

Este, momentan, considerat cel mai sigur analgezic in cazul femeilor insarcinate, dar noile studii arata ca un tratament de o saptamana poate reduce testosteronul cu 45%. Rod Mitchell, endocrinolog de la Universitatea din Edinburgh, Marea Britanie, a spus ca studiul arata ca administrarea paracetamolului femeilor insarcinate poate cauza probleme reproductive in cazul baietilor nenascuti. El recomanda ca viitoarele mame sa ia doze cat mai mici pentru perioade cat mai scurte.

Testosteronul joaca un rol crucial in dezvoltarea organelor genitale masculine, iar studiile precedente au gasit o legatura intre reducerea lui in timpul vietii intra-uterine si probleme reproductive cum ar fi infertilitatea, cancerul testicular si blocarea acestora in abdomen.

Citeste si  Conditii noi pentru editare genomica umana

Echipa a facut experimente cu soareci pentru a afla cum paracetamolul afecteaza copii nenascuti. Au pus pe soareci tesut fetal testicular. Acestia au primit trei doze de paracetamol pe zi timp de 7 zile, iar altii au primit doar intr-o singura zi. Soarecii care au primit intr-o singura zi nu au avut nici un efect secundar, dar cei care au primit timp de o saptamana, au inregistrat o scadere de 45% a testosteronului.

[sursa]