Despre radioactivitate
Acesta este un subiect foarte drag mie pentru ca mi se pare unul extrem de interesant. Radioactivitatea ne inconjoara si chiar ne afecteaza vietile intr-un mod pe care il constientizam uneori.
Radioactivitatea este rezultatul descompunerii nucleare a particulelor instabile. Nucleul unui atom instabil pierde energie prin emiterea de radiatie, iar aici vorbim despre particule alfa, particule beta, raze gamma si conversia electronilor. Un element care emite radiatie spontan este unul radioactiv.
Descompunerea radioactiva este un proces aleatoriu la nivel atomic in ideea in care, conform teoriei cuantice, este imposibil de prezis momentul in care un anumit atom se va descompune. Sansa ca un atom sa se descompuna nu se schimba niciodata. Rata descompunerii unei multimi de atomi poate fi calculata dupa perioada de injumatatire sau constanta descompunerii. Aceasta se poate intinde de la o descompunere instantanee si pana la una care poate dura inca de la inceputul universului.
Ce este foarte interesant, descompunerea nucleara, sau pierderea energiei unui nucleu, apare cand un atom cu un nucleu de un anumit fel se transforma intr-un atom cu un alt tip de nucleu, adica unul care contine un alt numar de protoni si neutroni. Uneori, atomul rezultat este al unui alt element decat cel din care se trage si, asa, sunt create elemente noi prin descompunere nucleara.
Primul proces de descompunere detectat este cel alfa, in timpul caruia nucleul elimina o particula alfa (un nucleu de heliu). Descompunerea beta are loc atunci cand nucleul emite un electron sau pozitron si un neutrin intr-un proces care schimba un proton in neutron sau invers. Nucleul poate captura un electron provocand schimbarea unui proton in neutron.
Expunerea la doze mari de radiatii
Numele lui este Hiroshi Ouchi si a suferit un accident oribil la fabrica de procesare a uraniului de la Tokaimura, la nord-est de Tokyo, pe 30 septembrie 1999. Cauza accidentului a fost depunerea de solutie din nitrat de uraniu, care continea 16.6 kg de uraniu, intr-un rezervor de precipitare, depasind masa critica. Trei muncitori au fost expusi la cantitati uriase de radiatii sub forma unor emisii de neutroni. Momentul in care acele raze de neutroni i-au atins corpul, Ouchi a fost ca si mort. Radiatiile i-au distrus complet cromozomii.
Atunci cand a ajuns la Urgente, Ouchi parea in stare buna pentru cineva care a facut baie intr-o mare de radiatii si chiar a putut conversa cu medicii… Pana cand a inceput sa-i cada pielea. Pe masura ce radiatia incepea sa-i distruga cromozomii, situatia lui s-a inrautatit. A fost tinut in viata aproape 3 luni timp in care pielea i s-a innegrit si a inceput sa i se scurga de pe corp. Organele sale interne au cedat si a pierdut 20 litri de lichide intr-o singura zi. Din fericire, a fost tinut in coma indusa.
Fiecare aspect al starii sale a fost monitorizat indeaproape de o echipa de doctori, asistente medicale si specialisti. Tratamentele folosite in speranta de a-i imbunatati situatia au inclus transplant de celule stem, grefe de piele si transfuzii masive de sange. Desi doctorii nu aveau know-how-ul necesar pentru a-l trata, au fost siguri de faptul ca nu va putea fi salvat.
Daca aveti stomacul puternic, il puteti vedea pe Ouchi aici.
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.