Am avea o explicație în privința modului de funcționare a EM Drive
Bine, explicatia nu ne apartine noua ci unor oameni de stiinta carora le-a placut cartea. Recent, Mike McCulloch de la Plymouth University din UK a lansat o ipoteza care incearca sa explice modul in care functioneaza acest mod de deplasare ce contrazice fizica.
Inainte de toate, un sumar al EM Drive:
Pe scurt, motorul EM Drive ne-ar pemite sa exploram universul in moduri la care doar visam astazi, daca va fi vreodata construit. Functioneaza pe baza microundelor. Teoretic, agiti microundele intr-un con, iar rezultatul ar fi o propulsie spre zona ingusta a conului. Pare simplu, nu? Pana la urma, convertim energia cinetica intr-o alta forma de energie.
Ei bine, iata spilul: impulsul creste pe masura ce device-ul incepe sa se deplaseze. E ca si cum ai sta intr-o cutie si ai impinge-o din interior. Suna ciudat, nu? Eh, mai e un spil: Pana acum, mai multe echipe din lume au construit versiuni proprii ale EM Drive, iar acestea genereaza propulsie, chiar daca una foarte mica momentan. Problema e ca nu intelegem de unde vine propulsia. Criticii spun ca aceasta ar fi o violare a legii conservarii impulsului, o parte a fizicii fundamentale care guverneaza Universul. Mai mult, oamenii de stiinta spun ca mai sunt si alte efecte care ar putea, in esenta, sa produca un „false positive” generand propulsia.
Din aceste motive, mai multi savanti tot incearca sa inteleaga daca aceasta este o anomalie sau daca, intr-adevar, functioneaza si, daca da, cum. Aici intra in scena McCulloch.
Pe scurt, ipoteza lui se bazeaza pe idei care se refera la impuls si modul in care se misca obiectul cu acceleratii mici. Are de a face cu efectul Unruh. Un obiect accelerat are parte de radiatie „black body”, adica universul se incinge cand accelerezi. Potrivit lui McCulloch, inertia este presiunea pe care o exercita radiatia Unruh asupra unui corp care accelereaza.
„In timpul unei acceleratii foarte mici, lungimea de unda a radiatiei Unruh este atat de mare incat nu mai incape in universul observabil. Cand se intampla asta, inertia poate sari de la o valoare a lungimii de unda la alta. Cu alte cuvinte, inertia trebuie cuantizata la acceleratie mica.” – MIT
Altfel explicat – efectul Unruh spune ca un obiect accelerat ar trebui sa detecteze un background termic datorita fluctuatiilor cuantice. Calcularea efectului Unruh este cat se poate de clara si nu e controversata. Radiatia Unruh consta in emiterea de particule reale in detectarea acestui background termic. Adica, poti crea radiatie reala din nimic. Asadar, adeptii teoriei sustin ca radiatia Unruh este reala si ca aceasta cauzeaza efectul EM, pe scurt.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.