O supernovă din apropiere aruncă metale radioactive pe Terra

supernovaIn urma cu cateva saptamani, cercetatorii au facut o descoperire surprinzatoare. Potrivit acestora, pe fundul oceanelor de acum 3.2-1.7 milioane de ani se depuneau resturile unor supernove. Desi ar putea parea greu de crezut, chiar si astazi bucati din stele detonate mai cad pe Terra.

Datorita observatiilor facute de sonda ACE a NASA, oamenii de stiinta suspecteaza acum faptul ca atunci cand o stea a explodat relativ aproape de Terra, a lasat in urma un metal radioactiv extrem de rar: fier-60. Apoi o alta stea s-a transformat intr-o supernova, accelerand acele resturi pana aproape de viteza luminii. Se pare ca de atunci ploua cu fier-60 pe Terra.

Orice in spatiu trebuie sa moara, inclusiv mingile uriase de foc, adica stelele. Cand o stea moare, iese de pe scena intr-un mod violent – cea mai mare explozie din univers. Exista doua tipuri de supernove: una se declanseaza in sistem binar, dupa ce o stea fura material din companionul sau; al doilea atunci cand steaua ajunge singura la finalul vietii.

Fier-60 a fost gasit in scoarta Terrei, sub fundul oceanelor si pe suprata Lunii. Datorita perioadei de injumatatire de 2.6 milioane de ani, oamenii de stiinta au putut estima momentul sosirii acestui material undeva intre 3.2 si 1.7 milioane de ani in urma.

Citeste si  IMAGINI: Eclipsa totală de Soare văzută prin ”ochii” NASA

Noi dovezi sugereaza ca fier-60 inca bombardeaza Terra. O noua lucrare publicata in Science descrie cum sonda ACE a NASA a detectat fier-60 plutind in spatiu in ultimii 17 ani. Am gasit bucatile in flagrant, nu doar la milioane de ani dupa ce s-au asezat pe planeta noastra.

Sonda ACE a detectat pana acum fier-60 in ritmul de un nucleu pe an. Da, ai citit bine: un nucleu pe an. Acesta este motivul pentru care nu trebuie sa te panichezi. Putem invata foarte multe lucruri de la aceste nuclee. O echipa israeliana a putut confirma faptul ca originea ar fi intr-o explozie supernova.

[sursa]