Dinamica tectonică a început acum 3 mld. de ani

placi tectoniceDinamica tectonica este dovada faptului ca o planeta este vie. Fara formarea si distrugerea crustei continentale, Terra nu ar fi avut relief vulcanic, suprafete uscate care sa fie colonizate de forme de viata si nici o atmosfera complexa. Un studiu publicat in revista Science ofera o estimare a inceputului acestui proces: acum 3 miliarde de ani.

Pentru ca dinamica tectonica sa functioneze, o planeta necesita o sursa de caldura in miezul sau. Apa lichida este de asemenea necesara procesului de subductie, fara de care scufundarea placilor in manta ar fi imposibila. Din fericire, Terra beneficiaza de ambele conditii si este singura planeta despre care stim ca are dinamica tectonica.

Este posibil ca si Marte sa fi avut in trecutul indepartat. Venus si satelitul Io al lui Jupiter au dinamici esuate. Din pacate, lipsa unui alt exemplu care sa ne ajute in vederea comparatiei lasa fara raspuns foarte multe intrebari legate de tectonica terestra. De exemplu, exista in comunitatea stiintifica enigma inceputului procesului tectonic. Unii sugereaza ca ar fi inceput in urma cu 4.5 miliarde de ani imediat dupa formarea planetei, iar altii sugereaza ca acesta ar fi pornit mult mai tarziu, acum 800 milioane de ani, odata cu dezvoltarea vietii multicelulare. Pentru acest studiu, cercetatorii de la Universitatea din Maryland au demarat o cercetare prin studierea geochimiei mai multor roci extrem de vechi.

Spre deosebire de alte planete telurice, crusta continentala a Terrei nu are magneziu. O analiza a celor mai vechi roci, cu varste cuprinse intre 2.5 si 4 miliarde de ani, ne arata ca niveluri foarte mari de magneziu au fost prezente in crusta de la acea vreme. La un moment dat, aceasta a evoluat prin mai multe procese de topire ajungand sa contina mai mult granit, o roca ce nu contine magneziu.

Citeste si  Bucata de pamant inghetat in permanenta

Aceasta amprenta geochimica unica a aparut in urma actiunii tectonice. In timpul subductiei, o cantitate foarte mare de apa este trasa sub crusta, un proces necesar formarii granitului. Intrebarea este cand a inceput procesul de subductie.

Privind istoria geologica, cercetatorii au cautat scaderea cantitatii de magneziu pentru a intelege cand a pornit dinamica tectonica. Magneziul se erodeaza foarte usor odata cu expunerea la apa, asta insemnand ca a fost „spalat” din cele mai vechi roci.

Din fericire, alte elemente metalice sunt insolubile. Concentratia acestora difera in functie de tipul rocii din care a disparut magneziul. Savantii au observat ca niveluri mai mari de nichel semnalizeaza cantitati mari de magneziu in trecut. Folosindu-se de aceasta modalitate, savantii au calculat ca motorul tectonic al planetei a pornit acum 3 miliarde de ani, la 1 miliard dupa aparitia vietii.

[sursa]