Nu găsim extratereștri pentru că sunt morți

CSIRO Parkes TelescopeDegeaba este Universul plin de planete care ofera conditii prielnice vietii daca aceasta ajunge repede la final, conform astrobiologilor. Oamenii de stiinta de la Australian National University au ajuns la concluzia ca viata nu nu are timp sa evolueze din cauza schimbarilor mari de temperatura.

Viata, in primele sale stadii, este extrem de fragila si are sanse minime sa se dezvolte indeajuns de repede pentru a rezista. Cele mai multe sisteme planetare sunt instabile. Pentru a produce o planeta prielnica vietii, formele de viata trebuie sa regleze gazele de sera prin intermediul apei si a dioxidului de carbon pentru a pastra temperaturile de la suprafata la valori stabile.

Acum 4 miliarde de ani, Terra, Venus si Marte ar fi fost toate prielnice vietii. Chiar si asa, in urma cu un miliard de ani dupa formarea sa, Venus a inceput sa se infierbante, iar Marte a inghetat. Viata microbiana nu ar fi reusit sa stabilizeze mediul aflat in schimbare, a declarat co-autorul studiului, Charley Lineweaver de la ANU Planetary Science Institute.

Citeste si  VIDEO: Imagini din Spatiu pe Pink Floyd

„Viata de pe Terra a jucat un rol principal in stabilizarea climei globale. S-ar putea ca majoritatea fosilelor din intreg Universul sa fie a unor forme microbiene de viata, nu a speciilor multicelulare precum dinozaurii sau umanoizii, forme de viata ce necesita miliarde de ani sa evolueze.” – Charley Lineweaver

[sursa]