Un dom urias pe cel mai mare rezervor de magma din lume

uturuncu
Sunsinger/Shutterstock

Un dom urias a fost descoperit in Anzii Centrali deasupra celui mai mare rezervor de magma din lume, pe platoul Altiplano-Puna, al doilea ca altitudine de pe planeta. Domul atinge inaltimea de 1 km, cu 172 de metri mai sus decat cea mai inalta cladire din lume. Cercetatorii spun ca aceasta structura este rezultatul unui flux de mama dedesubt.

„Domul este raspunsul Terrei la o cantitate uriasa de magma cu densitate mica ce se acumuleaza in scoarta terestra” – Noah Finnegan, Universitatea California, Santa Cruz

Cum de am ratat pana acum domul cu inaltimea de 1 km? Este ascuns in platoul Altiplano-Puna, o regiune uscata plina de vulcani. In 2014, cercetatorii au folosit tehnologie de imagistica seismica, un instrument care emite unde sonore ce se lovesc de structuri subterane, pentru a intelege dimensiunea uriasa a rezervorului de magma. Au descoperit ca are adancimea de 11 km si un diametru de 200, mult peste ce estimasera. Cand s-au intors pentru cercetari amanuntite, au gasit un dom topografic inalt de 1 km cu volcanul adormit Uturuncu fix in centrul sau.

Citeste si  Gheata pura ca sticla

Incepand cu anii 1990, imaginile luate prin satelit au revelat o elevare a suprafetei terestre cu o viteza foarte mare, in unele locuri. Vulcanul Uturuncu se tot ridica anual cu o viteza de 1 centimetru. Oamenii de stiinta cred ca acest lucru se intampla din cauza rezervorului de magma.

Petru Stratulat

[sursa]