Roboți umanoizi în misiunile spațiale

umanoizi
Foto: NASA

Pe măsură ce explorarea spațiului devine tot mai complexă și mai periculoasă, NASA plănuiește să folosească roboți umanoizi, ca precursori ai astronauților în misiunile spațiale. Agenția spațială organizează o competiție de 1 milion de dolari pentru programarea unui robot R5 care să asiste, sau chiar să înlocuiască oamenii în misiunile extreme în spațiu.

Robotul R5, denumit și Valkyrie, este un robot umanoid electric construit de NASA să opereze în medii extreme, fiind inițial programat să acționeze doar în situații de urgență sau calamități și folosit acum de NASA în cadrul competiției Space Robotics Challenge. Scopul acestei competiții este crearea de software performant care să ofere cât mai multă autonomie roboților umanoizi folosiți în misiunile spațiale.

Vedeți mai jos cum arată Robotul R5:

Echipele înscrise în competiție vor programa un astfel de robot să reacționeze în situația unei furtuni de nisip pe Marte, care ar putea distruge habitatul astronauților. Abilitatea roboților de a ”pregăti terenul” pentru sosirea astronauților pe Planeta Roșie sau de a-i asista în timpul misiunii va fi testată într-un mediu virtual și va include trei etape: restabilirea sistemului de comunicații, repararea unui panou solar și identificarea și remedierea unei scurgeri de aer în habitat.

Citeste si  Chef Robot iti prepara cina

Câștigătorii vor fi selectați în funcție de abilitatea roboților de a finaliza sarcinile și de durata de finalizare a acestora.

Înscrierile pentru Space Robotics Challenge s-au încheiat la începutul acestei luni. Douăzeci de echipe vor fi selectate în competiție iar câștigătorii vor fi anunțați în iunie 2017.

[sursa]

Anca Stănescu