Drepturile Omului pentru Inteligența Artificială

inteligenta artificialaInteligenta Artificiala evolueaza extraordinar de mult. Am vorbit in Sound of Science in prima zi la Radio Guerrilla despre robotii programati sa simta durerea, iar acum ajungem in mod firesc la urmatorul subiect: de ce drepturi ar trebui sa beneficieze robotii? Trebuie ei protejati de oameni?

Matematicianul Marcus du Sautoy de la Universitatea Oxford din Marea Britanie este de parere ca masinariile vor ajunge in curand sa atinga un prag al constiintei umane si ca este datoria noastra sa le purtam de grija asa cum o facem cu semenii nostri. Mai avem un pas pana in momentul in care robotii vor fi constienti de sine. Cand vine vorba de Constiinta, crede matematicianul, trebuie sa o respectam in toate formele sale, organice sau sintetice.

Citeste si  China a lansat primul satelit cuantic de comunicații

Intr-adevar, o masinarie protejata de drepturile omului suna foarte ciudat, dar este o posibilitate care planeaza deasupra noastra de decenii. Ramane o intrebare foarte importanta: cand vor deveni computerele intr-atat de avansate incat sa le recunoastem constiinta artificiala?

Unii spun ca in urmatorii 50 de ani, dar la cum evolueaza lucrurile, nu stie nimeni, de fapt.

[sursa]