Găurile negre ca holograme

gaura neagraDaca e sa stim putine lucruri despre Univers, stim putine despre gaurile negre. Nu le putem vedea pentru ca nici macar lumina nu scapa, nu stim din ce sunt facute si nici ce se intampla cu toata materia atrasa dupa ce gaura moare si dispare. Oamenii de stiinta nu cad deloc de acord asupra formei lor, daca sunt 3D, 2D dar proiectate in 3D ca o holograma etc.

Un studiu nou intareste ideea gaurilor negre ca holograme si spune ca acestea nu sunt altceva decat niste iluzii optice. Ideea a fost propusa initial de Leonard Susskind in anii ’90 si spune ca Universul are nevoie de doua dimensiuni pentru ca legile fizicii sa functioneze asa cum ar trebui, printre care si gravitatia. Noua totul ne apare in 3 dimensiuni prin doua procese in 2 dimensiuni proiectate pe un orizont cosmic.

Citeste si  O gaură neagră în 5 dimensiuni ar putea demola relativitatea generală

Suna foarte ciudat, dar ideea rezolva niste contradictii aparute intre teoria relativitatii a lui Einstein si mecanica cuantica precum „nimic nu-i scapa unei gauri negre dar materia nu poate fi distrusa complet” – paradoxul informatiei, de exemplu.

[sursa]