E posibil ca sarea sa nu fie chiar atat de daunatoare

sareExista un trend in alte tari, probabil si in Romania de asemenea, al unor restrictii guvernamentale fara baze stiintifice si care le-ar dauna celor care le-ar urma cu strictete.

Guvernul SUA ii sfatuieste pe americani sa nu consume mai mult de 2,3 grame de sodiu pe zi, ceea ce inseamna o lingurita de sare in 24 de ore. Afro-americanii si cei trecuti de varsta de 50 ani ar trebui sa consume mai putin, 1,5 grame. Autoritatile din Noua Zeelanda recomanda si ele tot 2,3 grame.

In momentul acesta, americanii consuma 3,5 grame pe zi, iar autoritatile sunt de parere ca de aici vin probleme medicale unele chiar fatale. Washington Post a facut o investigatie in directia aceasta, iar rezultatele au adus raspunsuri destul de vagi. Andrew Mente de la McMaster University din Canada, care a participat la studiul din 2014 despre consumul de sare, a spus ca nu mai exista nici o baza solida pe care sa stea o asemenea idee cum ca trebuie sa consumam doar 2,3 grame de sare.

In trecutul american al reglementarii consumului de sare, exista aceste baze care fac legatura intre sare si presiunea arteriala. Cu cat reduceai consumul, cu atat scadea si presiunea, ceea ce ar fi ajutat inima, dar cat poti reduce presiunea prin reducerea consumului de sare? In functie de cum reactioneaza fiecare la sare, o scadere medie ar fi de la 120/80 la 119/79.

Citeste si  Ceres: petele luminoase sunt din sare

Un alt studiu important se bazeaza pe o lucrare publicata in 1973 de antropologul Lillian Gleiberman de la Universitatea din Michigan, care a descoperit ca eschimosii si bastinasii africani, locuitorii din Noua Guinee si populatia caraja din Brazilia au cele mai mici valori ale tensiunii arteriale si ca acestia consuma extrem de putina sare. Tot el spune ca o persoana sanatoasa poate consuma si 6 grame fara sa pateasca nimic. Altii spun ca un consum sub 3 grame ti-ar pune sanatatea in pericol, iar asta inseamna ca, daca cei din urma ar avea dreptate, urmand liniile trase de guvern, ti-ai putea pune sanatatea in pericol.

Un studiu publicat anul trecut in New England Journal of Medicine facut pe 100.000 de persoane a aratat ca oamenii care respecta aceste cantitati recomandate de guvern au avut probleme cardiace mai mult decat cei care nu au facut asta. Studiul se bazeaza si pe faptul ca sodiul in cantitati foarte mici contribuie la eliberarea unui hormon care avariaza vasele de sange.

[sursa]