Copacii dorm?

copaciPadurile sunt extrem de importante si nu doar pentru ca asimileaza CO2 dar si datorita faptului ca emana pretiosul nostru oxigen fara de care nu am putea trai. Pe langa asta, simpla lor prezenta ne calmeaza. Datorita acestor lucruri, copacii beneficiaza de o atentie sporita, iar un studiu tocmai a adresat o intrebare la care nu ne-am gandit pana acum: copacii dorm?

Da, pentru prima data, o echipa de cercetare compusa din oameni de stiinta din Austria, Finlanda si Ungaria a analizat activitatea copacilor de peste noapte cu ajutorul unor lasere extrem de precise. Rezultatele sugereaza ca acestia se apleaca pe durata noptii pentru a se inviora apoi dimineata, dar este vorba despre somn aici?

Citeste si  VIDEO: Peștera Cristalelor

Doi copaci au fost observati in Finlanda si Austria prin intermediul unor scannere cu laser ce au analizat peste un milion de puncte de date. Scannerele au masurat miscarea copacilor in timp, chiar daca aceasta a fost foarte mica.

Echipa a concluzionat ca arborii au scazut in inaltime cu 10 cm peste noapte cu punct de minus atins inaintea ivirii zorilor. Apoi, in cursul diminetii au revenit la inaltimea normala.

[sursa]